El nou govern de Sarrià de Ter impulsarà un pla de sanejament per la "mala gestió econòmica" de l'equip anterior

Poble Actiu de Sarrià i PSC denuncien que "ERC ha deixat un Ajuntament endeutat i amb un pressupost desequilibrat"

L'Ajuntament de Sarrià de Ter

L'Ajuntament de Sarrià de Ter / DdG

ACN

Poble Actiu de Sarrià de Ter (PAS) i PSC, que des del 17 de juny governen Sarrià de Ter en coalició, denuncien la "mala gestió econòmica" del municipi per part d'ERC, que ha ocupat l'alcaldia local els darrers setze anys. L'actual alcalde, Isaac Ramió (PAS), explica que han trobat "una tresoreria en números vermells i un deute de proveïdors d'1,2 milions d'euros". Una xifra que, asseguren, "representa gairebé el 20% del pressupost municipal". A més, critiquen que "no es pot fer front" ni a un préstec de 0,5 milions d'euros -que s'ha de tornar el 2024-, ni als contractes per la Festa Major d'aquest setembre que "es van signar una setmana abans del canvi de govern" per valor de 90.000 euros. Per tot això, el govern impulsarà un pla de sanejament.

La coalició entre el PAS i PSC, que governa Sarrià de Ter amb 6 i 2 regidors respectivament (la majoria del ple està en 7) gràcies al pacte entre les dues formacions locals, denuncia que l'anterior equip de govern (ERC) "ha deixat un Ajuntament endeutat i amb un pressupost desequilibrat". Critiquen que els darreres setze anys, ERC ha fet una "mala gestió" i que "ha deixat un pressupost escanyat i una tresoreria inexistent, sense capacitat de resposta al dia a dia".

En concret, denuncien que Sarrià de Ter té "un deute de proveïdors d'1,2 MEUR" i que "només quatre hores després de l'inici del nou govern", els va arribar un requeriment de la companyia elèctrica. "Ens demanaven pagar 88.000 euros endarrerits o tallarien els subministraments en alguns carrers i equipaments no essencials", detalla el batlle. Segons sosté l'Ajuntament, les factures pendents de pagament es remunten a finals de l'any 2022.

Deute compromès

En la reunió informativa celebrada al municipi aquest dijous al vespre, el nou equip de govern de Sarrià de Ter s'ha mostrat preocupat no només pel deute acumulat, sinó també per compromès. Ramió detalla que per la Festa Major, que se celebrarà al municipi al setembre, "s'han signat contractes per valor de 90.000 euros". Un cost, diu, "molt per sobre del que ara seria viable invertir-hi". El govern critica també que "la contractació dels grups es va realitzar una setmana posterior a les eleccions i una setmana anterior al canvi de govern".

A més, Sarrià de Ter té pendent retornar un préstec de 0,5 MEUR que va sol·licitar l'anterior equip de govern el 2022 per, segons trasllada l'actual equip de govern, "per fer front a la despesa corrent". D'aquest import, critiquen, "només se'n van destinar 13.500 euros a inversions i no queda res".

Ara, PAS i PSC denuncien que el crèdit s'ha de retornar íntegrament el 2024; comportant una despesa de 125.000 euros trimestrals. "En aquestes condicions, la capacitat tant d'estalvi com de resposta és molt limitada", exposa el nou govern.

Pla de sanejament

Actualment, el nou equip de govern està treballant en el pla de sanejament financer. "La Diputació de Girona ens ha corroborat que cal fer-lo després de diverses converses", assegura el nou alcalde del municipi, que critica que "ja hauria d'estar fet" i alerta que "caldrà invertir molts esforços a tirar endavant un Ajuntament que exigeix reduir la despesa".

Tot i això, Ramió insisteix a dir que "no perilla cap nòmina ni cap treballador municipal" i es mostra confiant en el fet que la seva feina "permetrà desencallar la dràstica situació i tirar endavant el model de poble obert, participatiu i transparent dels programes propis".

En aquesta línia, tant els regidors del PAS com del PSC denuncien "l'opacitat d'ERC" i recorden que durant la presentació de la liquidació del pressupost 2022 al ple d'abril, les dues formacions – encara a l'oposició- es van mostrar "preocupades pel romanent negatiu que es presentava i la necessitat d'un pla de sanejament, que ERC no va presentar en cap moment".

Les eleccions municipals del 28 de maig van capgirar la composició de l'Ajuntament de Sarrià de Ter, que des del 2007 governava ERC. El nou consistori està format per 8 regidors al govern (6 del PAS i 2 del PSC) i 5 regidors a l'oposició (4 d'ERC i 1 de Junts x Sarrià).