El PSC estima que Girona podria pagar 10 milions per desigualtats retributives

La portaveu socialista, Sílvia Paneque, exposa que segons els sindicats hi ha més d’un centenar de treballadors afectats i demana, de forma «urgent», que l’equip de govern «s’assegui a negociar per aturar el degoteig de sentències» 

Bea Esporrín i Sílvia Paneque en la roda de premsa d'aquest matí.

Bea Esporrín i Sílvia Paneque en la roda de premsa d'aquest matí. / PSC

Josep Coll

Josep Coll

El PSC ha avisat aquest matí en una roda de premsa que l’Ajuntament de Girona podria arribar a perdre fins a deu milions d’euros per pagar a diferents treballadors municipals que han denunciat desigualtats retributives i portaran els respectius casos a judici. Per això, en el ple demà, quan es tractarà el tema, els socialistes demanaran a l’actual equip de govern que «s’assegui a negociar per aturar el degoteig de sentències», ha apuntat la portaveu socialista Sílvia Paneque. En tot cas, és un tema que prové del mandat anterior per una «mala gestió política de recursos humans que porta cuejant des de 2012».

«No es pot entendre que hi hagi treballadors que amb les mateixes hores treballades i les mateixes funcions tinguin un salari inferior», ha afirmat la portaveu del PSC. Segons el grup, aquestes desigualtats retributives afecten molts treballadors municipals, de diferents àrees com dels Serveis Socials o de la Policia Municipal.

Paneque també ha afectat que aquesta situació, segons diferents sindicats, «afecta a més d’un centenar de treballadors». Per això, la xifra que pot arribar a pagar l’Ajuntament s’enfila tant. I és que si els treballadors acudissin a la via judicial en defensa dels seus drets, la reclamació tindria efectes retroactius si surt a favor seu. En aquest cas, la retroactivitat és d’un any pels treballadors laborals i de quatre pels funcionaris.

El tema, al ple de demà

De fet, en el ple de demà s’haurà d’aprovar el pagament de 166.504,97 euros perquè set treballadors municipals siguin indemnitzats o se’ls aboni diferències retributives. Dos són pel primer cas i cinc pel segon. Aquests 166.504,97 euros sortiran del fons Complementari de Finançament del 2021, que puja a 566.830 euros. Aquesta liquidació de l’Estat de 2021 es pot considerar un nou ingrés no previst i, per això, es pot utilitzar per pagar aquesta sentència. Amb aquest més de mig milió l’Ajuntament també pagarà 214.710,94 euros a uns promotors a qui va anul·lar una llicència d’obres. Un tema que no té res a veure amb les demandes fetes pels treballadors.

Tanmateix, segons els sindicats, els cinc casos -sumen 101.539,87 euros- que es porten demà al ple són de diferències retributives, que no es paga la retribució de forma correcta, i no per la desigualtat retributiva. Tot i així, sí que sindicats com CCOO avisen que ben aviat hi haurà judicis de desigualtat retributiva. Serà durant la primera quinzena de setembre i a partir de llavors hi haurà més judicis. Les sentències no sortirien fins després d’un mes. Per això, el PSC alerta que «és urgent» que l’Ajuntament negociï amb els treballadors.

Resoldre el conveni del Clúster TIC Media

El PSC de Girona presentarà en el ple municipal de demà, el primer ordinari d'aquest nou mandat, una moció per resoldre el conveni del Clúster TIC Media, conegut com el «Bloom». Aquest, volia convertir-se en un centre de referència de la tecnologia 3D al Parc Científic i Tecnològic de la UdG a partir d'un conveni entre l'Ajuntament de Girona i el mateix parc. El projecte, formalitzat el febrer de 2011, va funcionar entre l'any 2012 i el 2016 i va rebre 1,8 milions d'euros en inversió, la meitat dels quals provenien de Fons Europeus Next Generation.

Aquest matí, la regidora socialista Bea Esporrín ha explicat que «el conveni encara és vigent avui dia» i que per això ha estat un tema que s'ha tractat en diferents plens en els últims dos mandats. «No està ben resolt», ha apuntat i ha afegit que «moltes qüestions no es van resoldre mai». Per això, Esporrín reclama ara «tancar» el projecte i les seves diferents «irregularitats». Una d'elles, la custòdia dels béns, ja que l'inventari no es va fer fins al 2019 i hi ha material que s'ha perdut, o que la Comissió Mixta de Seguiment, on l'Ajuntament havia de tenir representació, no va arribar a construir-se. També que el conveni continua vigent tot i que la Funadació el resolgués unilateralment. De fet, segons consta, la Fundació havia de gestionar el projecte durant vint anys, cosa que no s'ha fet. Per últim, els socialistes qüestionen les activitats que es van fer.

Per tot això, el PSC proposa que es depurin les responsabilitats polítiques derivades del projecte Clúster Tic Media, en cas que es detectin anomalies en la gestió del projecte. També que es localitzi tot el material inventariat que a hores d'ara forma part de l'inventari de l'Ajuntament. Un material pel qual, per exemple, l'ERAM o diferents Centres Cívics de la ciutat havien mostrat interès. Aquestes són algunes propostes dels socialistes, però, sobretot, quin és el «risc real» que l'Ajuntament té de perdre els 1,8 milions d'euros per no haver complert les condicions del projecte. Per això, els socialistes demanen que el tema es tanqui «de manera transparent i informant la ciutadania».