El govern de Salt portarà a aprovació del ple un pressupost de 36,2 milions per al 2024

Es preveu una inversió d’1,9 milions d’euros, entre les que destaquen iniciar les obres de la pista polivalent de la zona esportiva del Pla (600.000) i millores a la sala La Mirona (300.000)

L’increment del pressupost respecte l’any anterior és del 9,5% i si es mira des del 2016 l’augment pressupostari municipal ha estat d’un 48%

Un concert de Mishima a La Mirona, on s'hi voen invertir 300.000 euros.

Un concert de Mishima a La Mirona, on s'hi voen invertir 300.000 euros. / ANIOL RESCLOSA/Arxiu

Redacció

El govern municipal de Salt portarà a aprovació en el proper ple municipal el pressupost per a l’any 2024 que s’enfila fins als 36,2 milions d’euros. Una xifra rècord al municipi i que suposa un increment del 9,5% respecte el 2023 i un augment pressupostari del 48% si s’agafa de referència el pressupost de l’any 2016.  Això permet situar la inversió del municipi per sobre dels 1.000 euros per habitant "després de l’esforç a l’alça dels darrers exercicis", segons un comunicat del govern. La proposta del govern es debatrà en el ple extraordinari que se celebrarà el 30 de novembre.

L’augment del pressupost ve donat per diverses causes, entre elles per la nova contracta de recollida d’escombraries i neteja viària que suposa ja una puja de pràcticament 900.000 l’any, així com l’encariment de subministres, com el de l’enllumenat, que acaba pujant el cost 226.000 euros més, respecte l’exercici anterior. En aquest sentit, el pressupost preveu la implantació de plaques solars a diversos equipaments perquè a partir de la segona meitat de l’any permetin un estalvi important en aquest àmbit.

Per al proper any, el govern de Salt preveu una inversió al municipi que supera els 1,9 milions d’euros consolidant així actuacions prioritàries per millorar la vila. Entre les inversions previstes més importants, destaquen l’inici dels treballs de la nova pista polivalent que suposarà uns 600.000 euros d’inversió i que està previst que s’executi en el segon trimestre del 2024, així com els 300.000 euros de millores diverses a la sala La Mirona, que permetrà millorar la coberta, l’aïllament i la instal·lació de plaques solars.

Per un altre costat,  aquest any es preveu l’execució de la primera fase del nou aparcament de les naus Guixeres, amb un import previst de 300.000 euros.

Les millores en polítiques de sostenibilitat i mediambientals són "prioritàries" en els darrers anys, segons el govern, i per aquest motiu durant el 2024 es volen executar les obres per a la instal·lació de plaques solars per valor de 255.000 euros i es preveu la posada en marxa de nous carrils bici, en especial, un que pugui cobrir la mobilitat nord-sud del municipi.

Durant aquest mandat s’ha previst iniciar la renovació de l’enllumenat dels equipaments esportius del Pla, les Guixeres i el Tennis de Salt i en el 2024 es preveu iniciar la millora en algun d’aquests equipaments per valor de 58.400 euros.

Fons de contingència

I per donar resposta a les accions que sorgeixin dels consells de barris es provisiona amb 100.000 euros per donar-hi sortida. Davant de qualsevol eventualitat que pugui sorgir durant el 2024 s’ha previst situar al fons de contingència 430.000 euros.

En el dia a dia, el nou pressupost també manté una inversió important per seguir renovant qüestions més quotidianes. Així, per exemple, es preveuen 200.000 euros per a manteniment de voreres i carrers, 100.000 per al manteniment i renovació de parcs i jardins o uns 95.000 euros per a manteniment a les infraestructures educatives de Salt.

L’alcalde de Salt, Jordi Viñas, subratlla que la proposta del govern per a l’exercici 2024 “palesa el compromís en àrees com habitatge ciutadania, promoció de la ciutat o acció social, ja que en aquests darrers vuit anys s’ha duplicat l’esforç en inversió en aquests àmbits”. Per la seva banda, el tinent d’alcalde de Serveis Econòmics de Salt, Toni Vidal, emfatitza també “la consolidació de projectes estratègics com el Centre d’Arts Escèniques El Canal que entre les diverses administracions implicades hi mantenim uns 650.000 euros d’inversió per un projecte que va més enllà de Salt i és de país, però arrelat estretament amb la vida cultural del poble”.