Opinió

Sant Valentí gironí: del xuixo al «sex on the beach»

Quan era jove, no existia l’amor. Vull dir, almenys en el nostre grup d’amics, ni en cap altre grup d’homes que freqüentava aleshores se sentia aquella paraula. Potser l’única excepció era «amor a la samarreta», com a aïllat fenomen futbolístic. I allò que no s’esmenta no existeix, diuen.

Un no podia parlar d’amor tret que volgués ser titllat de fals. No podies dir que estaves enamorat d’una noia o que paties d’amor. Els homes no tenien aquesta mena de sentiments. Tenir en compte que vaig ser jove als 80 i els 90 i llavors corrien els efeminats a pedrades.

Per sort el món va canviar, no només per a les dones, i parlar de tenir sentiments ja no és un delicte tan greu. Ja no cal adoptar postures incòmodes del mascle-Clint-Eastwood-vaquer i podeu regalar flors o gaudir sense complexos d’un dia ximple com un Sant Valentí.

Avui diumenge, a pocs dies que arribi el dia dels enamorats, les botigues de Girona i tot Catalunya són plenes de cors i flors. Des de la majoria dels aparadors ja predomina el vermell víscera sanguínia i els angelets armats amb arcs i fletxes. Des de principi de mes als supermercats s’exhibeixen aquestes coques cutres de dos cors i el «T’estimo» que no pot faltar. Quines coques tan lletges i insalubres i que útils són per no quedar com un desaprensiu!

Per aprofitar la il·lusió, des del 2022 l’Associació d’Hostaleria Turisme i Restauració de Girona (AHTRG) ha proposat la Girona romàntica com a destinació per als enamorats. Per això ofereixen del 8 al 19 d’aquest mes ofertes d’hotel, esmorzars amb pastes i copes romàntiques a la nit. Serà una cosa així com anar del xuixo al sex on the beach, dues connotacions romàntiques no faltes d’erotisme.

A mi tot el que sigui festeig m’agrada, fins i tot les fires, i a aquesta edat, els cinquanta, un es deixa portar i aprofita les celebracions sota el pes que la vida són dos dies. Tenen raó els que afirmen que la ciutat, amb els seus ponts sobre l’Onyar, els seus cafès, els seus restaurants i tot el Barri Vell té molt de romàntic. Per no comptar la província que l’envolta, amb les seves les platges i muntanyes de somni.

Diuen que Venècia és la ciutat més romàntica d’Europa i que París segueix a la saga, però qui s’ha sentit enamorat a la ciutat (i jo vaig ser testimoni en carn pròpia) no pot negar que també té el seu fort halo de romanticisme. De totes les idees per posicionar Girona, crec que aquesta és una de les més originals i amb més prospecció a futur.