No m'agrada l'aigua. Què puc beure per hidratar-me i combatre la calor?

L'aigua ens aporta tot el que el nostre cos necessita per recuperar els líquids que perdem en respirar, en suar i en els processos metabòlics, i hi ha trucs perquè la beguin fins i tot, les persones que diuen que no els agrada

Beure aigua

Beure aigua / @freepik

Rafa Sardiña

Beure líquid és necessari durant tot l'any, per tal de mantenir el nostre cos hidratat i en perfectes condicions. Tot i que, durant l'estiu és molt més necessari mantenir el nostre cos ben hidratat perquè les fortes calors i onades de calor poden fer que ens deshidratem ràpidament i així provocar-nos un greu problema de salut. 

Propietats d'una bona hidratació

  • Regula i manté la temperatura corporal
  • Possibilita el transport dels nutrients a les cèl·lules
  • Elimina les toxines a través de l'orina, la transpiració i les evacuacions intestinals
  • Lubrica i esmorteeix les articulacions, protegeix els teixits…

Què pot succeir si no mantenim una bona hidratació

La manca de líquid en un nivell inicial pot provocar que ens sentim amb falta d'energia, marejos, mal de cap i malestar general. I si continuem sense beure podríem anar empitjorant fins a un punt fatídic.

La deshidratació deguda a diarrees és la causa més gran de mortalitat infantil al món

Els éssers humans som un 70% d'aigua

Què bevem

A les prestatgeries dels supermercats podem trobar grans quantitats d'opcions de líquids per acompanyar els nostres dinars i sopars. Sucs, cafè, llet, begudes energètiques, begudes amb gas… Però tot i que, t'agradi qualsevol d'aquestes alternatives, ho sentim: la millor opció per hidratar-nos és l'aigua.

És el recurs més senzill, barat i totalment lliure de sucre

L'aigua ens aporta tot allò que el cos necessita per recuperar els líquids que perdem en respirar, en suar i en els processos metabòlics.

Quina quantitat d'aigua hem de consumir?

L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària determina que:

  • Els homes adults han de consumir 2,5 litres d'aigua al dia.
  • Les dones adultes, 2 litres diaris.
  • Per als menors entre 9 i 13 anys, el consum recomanat és de 2,1 litres/dia per als homes.
  • Pels nens, 1,9 litres/dia.

Però aquestes quantitats poden variar algunes vegades. I si fem exercici, vivim a llocs molt càlids o tenim febre, haurem de beure més per compensar la pèrdua de líquids.

És clar que per a moltes persones no és tan fàcil beure perquè no solen sentir set (sobretot si són grans) o perquè no els agrada l'aigua. I per a aquests, per als que estan acostumats a dinar i sopar amb begudes ensucrades, la transició a l'aigua pot resultar especialment difícil i insípida.

Idees per "millorar" el sabor de l'aigua

Per això us recomanem unes idees molt senzilles sobre com 'tunejar' l'aigua per donar-li un toc de sabor que els ajudi al seu consum.

  • Afegint-hi rodanxes de llimona, taronja o llima.
  • Acompanyant-la amb fulles de menta, gingebre o qualsevol herba aromàtica fresca.

Alternatives a l'aigua

Però fem el que fem hi ha persones que no estan disposades a prendre un got d'aigua en cap cas, per més que li donem un gust suau. Així doncs, aquí van unes altres alternatives.

El cafè i el te, que són sans i recomanables. I qualsevol de les infusions tradicionals, que els investigadors de Harvard les situen com les begudes més sanes, després de l'aigua. A més, el cafè consumit en quantitats moderades (2 o 3 tasses diàries estil americà) fins i tot, pot reduir el risc de malalties.

Això sí, no és apte per a persones que pateixen insomni o per a persones nervioses. I és molt important que recordeu que el cafè americà no és l'europeu ni pel color, el sabor o quantitat de cafeïna.

Una cambrera oferint un cafè a un client.

Cafè / Pexels

Pel que fa al te, és ric en polifenols, un antioxidant que redueix el risc de malalties cardíaques, accidents cardiovasculars i diabetis.

Si ens volem centrar a la prestatgeria de begudes del supermercat, trobarem també sucs i llet. Però en tots dos casos cal consumir-los amb moderació. Els sucs tenen un alt contingut de sucre, per la qual cosa és millor la fruita sencera que el suc, encara que els especialistes no rebutgen la ingesta d'un got petit cada dia. Però no més. I sobre la llet, recordar que cal limitar-ne el consum en els adults i optar per llets baixes en greix o semidesnatades.