Crònica

«Si fóssim al centre de Girona en comptes de Bonmatí, ens haurien fet cas abans»

Inici de les analítiques. La meitat dels nens censats al municipi i dues embarassades ja han demanat cita per a fer-se les analítiques per comprovar els nivells de plom a la sang. L’alcalde i Salut Pública demanen a Acció Climàtica que instal·li un mesurador de la qualitat de l’aire i els veïns lamenten que han de conviure amb males olors i exposats a contaminació amb el risc que això comporta per a la salut.

Vídeo | Un centenar d'infants de Bonmatí demanen fer-se les analítiques per comprovar el plom en sang

Alex Bancells / ACN

Laura Teixidor

Laura Teixidor

«Fa molts anys que patim aquesta situació i que demanem que ens tinguin en compte, si l’activitat de l’empresa fos al centre de Girona, ja ens haurien fet cas abans». L’alcalde de Sant Julià del Llor i Bonmatí, Marc Garcia, fa temps que truca a la porta a diferents administracions per tal que s’estableixi un control exhaustiu a l’empresa de reciclatge de bateries, Exide.

 Els veïns fa anys que es veuen afectats per les males olors provinents de la fàbrica, dedicada al reciclatge de bateries i que utilitza plom, zinc i estany, considerats metalls pesants tòxics. A part d’aquesta incomoditat, n’hi ha que pateixen irritació als ulls i la gola.

 Tot i que des de l’Ajuntament han dut a terme diversos estudis mediambientals per a conèixer els nivells de plom, com ara al pati de l’escola, atenent les peticions, el Departament de Salut va iniciar ahir les anàlisis de plom en sang en infants entre 0 i 14 anys i dones embarassades. En el mateix moment també es fa un cribratge mediambiental sobre factors relacionats amb l’entorn residencial i hàbits de les famílies.

Ahir a la tarda ja van començar i hi havia 106 infants inscrits, pràcticament la meitat dels 220 que hi ha censats al municipi, i dues embarassades. Es podran fer les proves fins dijous tot i que Salut obre les portes a més inscripcions i a allargar el termini. 

L'empresa de Bonmatí que, segons els veïns, desprèn fortes olors.

L'empresa de Bonmatí que, segons els veïns, desprèn fortes olors. / David Aparicio

Mercè Duque, d’onze anys, va ser una de les primeres nenes a fer-se l’analítica, inclús abans que comencessin oficialment. La setmana passada li havien de fer unes proves i de passada li van extreure sang, però ahir va haver de tornar al consultori per omplir el qüestionari. Explica que li van preguntar si estava exposada al sol i si a casa tenia canonades de plom, entre altres qüestions. «No estic preocupada, la meva mare m’ha dit que no tinc els símptomes», explicava. Seguidament, Abril Aibar, de catorze anys, es va fer l’analítica ahir i afirmava taxativament que era la manera de «demostar si la fàbrica impacta en la salut». També va afegir que espera que no li trobin plom a la sang i considera que té menys risc que «els que viuen a dalt» perquè estan més exposats al plom.

"Hem de tancar les finestres i les portes"

Aibar es referia als veïns que viuen a la part alta del municipi, on les olors arriben amb més intensitat per la proximitat de la fàbrica i també a les persones que viuen a la urbanització la Massana, que encara està més a prop. Una de les veïnes d’aquesta urbanització lamentava a aquest diari que les fortes olors els obliga a tancar sovint les portes i les finestres i els sorolls no els deixen dormir. «Quan vam venir a viure a la urbanització hi havia una altra fàbrica més petita i que no causava tantes molèsties, però va venir aquesta multinacional i ha fet el que ha volgut». 

 Clàudia Rita Carlos Cuello viu a la part menys afectada però tot i així la seva filla es farà l’analítica. «Hi ha d’haver molta participació, encara que aquí no ens arribi tant és important que aportem el nostre granet de sorra». Finalment, l’alcalde i Salut Pública van demanar a Acció Climàtica que instal·li un mesurador de la qualitat de l’aire.