Comença el judici a dos acusats de subministrar drogues a menors i abusar-ne sexualment en un pis de Blanes

Els processats s’enfronten a penes de fins a 24 anys de presó i a pagar indemnitzacions de fins a 66.000 euros

D'esquenes, els dos acusats de subministrar drogues a menors per abusar-ne sexualment a Blanes

D'esquenes, els dos acusats de subministrar drogues a menors per abusar-ne sexualment a Blanes / Marina López

Ariadna Sala

Ariadna Sala

L’Audiència de Girona ha començat un judici contra dos acusats d’abusar de tres menors i subministrar-los droga entre el juliol de 2017 i l’agost de 2018 a Blanes. Un d’ells oferia el seu habitatge a menors perquè hi anessin a consumir i els subministrava substàncies estupefaents, com marihuana, haixix o cocaïna sense cap cost. 

Segons la versió de les acusacions, tres menors de 14 anys que van acudir en diverses ocasions al pis en qüestió van patir abusos sexuals. Els acusats s’aprofitaven que les víctimes havien ingerit drogues, i que, per tant, tenien les seves capacitats alterades a l’hora de prestar consentiment, per abusar d’elles i satisfer els seus desitjos sexuals.

Ambdós processats s’enfronten a penes de fins a 24 anys de presó pels delictes d’abusos sexuals continuats, lesions i contra la salut pública. 

 La fiscalia assegura que els acusats van subministrar, primer el 2017, i després el 2018, una dosi diària de cocaïna, una d’haixix i una de marihuana a les víctimes durant un mes. Els processats eren conscients des de l’inici, segons les acusacions, de la condició de menors d’edat dels seus visitants.

Pel que fa als abusos sexuals, un dels acusats va mantenir una relació sentimental amb dues de les víctimes, segons la fiscalia. Dins l’habitatge va mantenir relacions sexuals amb elles, sempre després de proveir-les amb substàncies estupefaents. 

Pel que fa a l’altre acusat, que era el que vivia a l’immoble, està acusat d’abusar d’una altra de les víctimes, a qui hauria contagiat de sarna «amb ple coneixement d’aquest fet i amb absoluta indiferència cap al dany en la integritat física aliena que podia ocasionar», subratlla la fiscalia.

L’acusació pública recull diverses seqüeles psicològiques que va patir aquesta menor, entre les quals estrès posttraumàtic, angoixa, malsons, reviviscències diürnes, baixa autoestima i sensació de fàstic cap al seu cos. Segueix una teràpia psicològica des de l’any 2018, i ha requerit tractament psiquiàtric. 

Els fets van ser descoberts per una familiar d’una de les víctimes després de mirar-li el mòbil i veure converses on apareixien imatges de la menor amb un home en un llit. Segons ha explicat la dona en el judici, la menor va arribar a casa amb una amiga en una actitud estranya, massa contentes i desprenent olor de marihuana. Finalment, va aconseguir que li ho expliqués tot, i va dur-la a l’hospital perquè li fessin una revisió mèdica, que va detectar-li sarna i va donar positiu en diverses drogues, inclosa la cocaïna. La menor va negar en tot moment haver-ne consumit. 

També van declarar altres testimonis que havien acudit a l’habitatge, bé per consumir o a qui havien ofert drogues.

Entrada i registre

El 7 de setembre es va dur a terme una entrada i registre al domicili de l’acusat, on van trobar dues màquines trituradores de marihuana amb restes d’aquesta substància, així com una bosseta que contenia una substància blanca que va resultar ser cafeïna.

A conseqüència de les troballes, el jutge li va decretar presó provisional, fins que ser posat en llibertat provisional el 2 de desembre de 2020. Amb tot, es va decretar mesures perquè no es pogués comunicar ni apropar a la víctima.

Demà el judici prosseguirà amb les pericials, i s’ha programat una possible tercera sessió perquè els acusats declararan en últim lloc

Més enllà de les penes de presó, també s’enfronten a indemnitzacions a les víctimes de més de 66.000 euros en el cas de l’acusació particular. La fiscalia les rebaixa a 33.000 euros. Les defenses neguen els fets i demanen l’absolució dels acusats.