El top manta ocupa el passeig de Roses que es prepara per frenar-lo

El nou govern exigeix més "contundència" i pressió i ha demanat una reunió amb tots els cossos policials per abordar l’arribada massiva a mitjans de mes

Les actuacions tornara, si cal,a primera línia de platja per incrementar l'efectivitat

Carme Vilà

Carme Vilà

El nou govern de Roses (PSC-Junts-GP) exigirà més «contundència» i pressió contra el top manta al passeig de Santa Margarida. Continuaran les accions que s’han portat a terme fins ara, però demanen més presència d’altres cossos policials i si cal, tornaran els operatius, a primera línia. Els venedors il·legals han començat a ocupar com cada estiu el passeig. Els comerciants han començat a notar el seu efecte i constaten que a diferència de fins que la majoria procedien dels mateixos països sud-africans, ara hi ha més nacionalitats.

L’alcalde, Josep Maria Martínez, deixa clar que volen «més contundència en la pressió contra la venda il·legal aplicant amb rigor l’ordenança municipal». 

En aquest sentit, ha explicat que està prevista una reunió amb tots els cossos policials i representants de l’administració dels departaments implicats per tal d’abordar la situació i la previsible arribada massiva a mitjans mes dels habituals manters. Exigiran «més implicació de tots», diu l’alcalde per tal de «repartir les competències, amb el benentès per exemple que Policia Nacional té competències en estrangeria i que es podria fer més, que la Guàrdia Civil en té en productes il·legals, que fins ara no s’ha acabat de fer, i que els Mossos en tota la seva competència tingui més presència», diu Martínez. 

Per part de la Policia Local de Roses continuaran fent les tasques que els suposa un alt volum de feina tenint en compte que la població a l’estiu acaba superant els cent mil habitants i desborda la policia local. 

La voluntat és treballar-ho «com a tema prioritari i ser més efectius que fins ara aplicant en la mesura del possible accions que fins ara no s’han tingut en consideració».

Operatius a primera línia

En els darrers anys es va optar per descartar els operatius a primera línia per evitar les escenes de corredisses en aquest espai amb molts turistes. El nou govern planteja que es continuarà treballant en el que s’ ha fet fins ara «amb l’actuació a segona línia amb la confiscació de material perquè al final s’han confiscat moltes tones de material i té una conseqüència econòmica que els afecta». Però volen més pressió i «si s’han de fer actuacions a primera línia ho haurem de plantejar de manera seriosa». 

Com treballar de forma conjunta amb tots els implicats s’espera abordar-ho a la propera reunió. 

L’alcalde, que dimecres al vespre va passejar pel passeig per conèixer la situació, constata que la seva presència és important, però menor a l’habitual a mitjans d’estiu perquè encara no ha arribat el volum important de turistes. 

El mateix han constatat fons de l’Associació de Veïns i Comerciants de Santa Margarida que veuen un any més com la presència de venda il·legal ocupa el passeig i els suposa una competència. 

A diferència d’altres anys i coincidint amb l’opinió de l’alcalde, els venedors són de nombroses nacionalitats, més que en anys anteriors. La major contundència esperen que serveixi per millorar l’efectivitat i evitar la presència massiva. 

Una lluita llarga de Roses

Des de fa anys, una de les lluites de l’Ajuntament durant l’estiu és la presència massiva de venedors al passeig de Santa Margarida. Superen cada any els dos-cents. Malgrat les nombroses accions que s’han portat a terme fins ara, Roses s’ha convertit en un dels punts de la Costa Brava que atrau els top manta. S'hi han produït enfrontaments, fins i tot amb turistes. I s’havien arribat a fer actuacions policials fins i tot per mar per pressionar els venedors i es va intentar situar un mercat a l'espai que ocupen. Des de fa uns anys es va optar per confiscar material abans que arribés al passeig i s’han retirat nombroses tones. Ara el govern vol anar un pas més enllà i vol més presència d’altres cossos i més pressió.