L’Ajuntament de l’Escala reclama a Endesa una revisió urgent de la xarxa després de l'incendi

El govern considera que s'han d'executar actuacions pendents i Endesa assegura que està ben dimensionada, que es van fer proves el cap de setmana i que és una avaria puntual

Vídeo | Crema el cablejat d'un edifici a l'Escala i deixa un restaurant sense llum

Júlia Martínez

Carme Vilà

Carme Vilà

L'Ajuntament de l'Escala reclama a Endesa una revisió urgent de la xarxa de baixa tensió, sobretot al nucli antic, després que de sobte s'incendiés el cablejat aeri en un carrer, just al costat d'un restaurant. Consideren que les instal·lacions no estan en condicions òptimes.

Els serveis jurídics de l’Ajuntament van fer ahir un requeriment formal a Endesa.

L'incendi al voltant de dos quarts de deu del vespre va incendiar el cablejat amb espetecs i espurnes. Va deixar sense llum durant tres hores un restaurant i diversos habitatges. Això passava al carrer la Torre, a tocar un corriol que connecta amb la Platja on en aquell moment estava plena de turistes i veïns. Consideren que podia haver generat un problema de seguretat.

L’Ajuntament ha explicat que "ja ha demanat en diverses ocasions els darrers anys una actuació de la companyia elèctrica per tal de garantir el subministrament i les condicions de la xarxa".

Des d'Endesa han informat que va ser una avaria puntual, que la xarxa està ben dimensionada i que justament el cap de setmana havien fet proves.

Els operaris han reparat aquest matí l'escomesa malmesa perquè ahir no se'ls va permetre accedir amb els vehicles fins a la zona per les restriccions de circulació al casc antic.

Inestabilitat del servei

Fa just un any, després que diversos alcaldes de la Costa Brava fessin un comunicat conjunt per la inestabilitat del servei en plena temporada.

L’Ajuntament i Endesa van fer una reunió en què es va evidenciar que seria necessari posar un nou transformador al nucli antic, revisar els transformadors existents, revisar les línies de baixa tensió -que ja havien tinguin problemes pel fet que són molt antigues i no estan dimensionades a les necessitats actuals- i tancar una anella elèctrica que donés més opcions de subministrament a la zona del nucli antic.

El cablejat que es va incendiar.

El cablejat que es va incendiar. / Ajuntament de l'Escala

D’aquestes qüestions, només s’ha executat aquesta darrera, diu l'Ajuntament. Per aquest motiu, l’Ajuntament s’ha posat novament en contacte amb la companyia per reclamar la resta d’actuacions i "s’ha fet un pas més, enviant un requeriment formal per part dels serveis jurídics per tal de revisar i resoldre els problemes que pugui presentar les línies de baixa tensió, entenent que un incident com el que va succeir aquest diumenge podria haver generat un problema de seguretat a la via pública, a més dels perjudicis a particulars i negocis que suposa una situació d’aquest tipus".

Endesa en canvi, assegura que s'han implementat totes les actuacions i mesures que es van demanar en el Pla Costa Brava i que la temporada d'estiu s'ha afrontat amb "absoluta normalitat". Afegeix que s'han portat a terme 40 intervencions més a diferents poblacions.

A l'Escala, dins el pla d'accions preventives, informen que van fer proves per saber si la xarxa anava sobrecarregada, "per seguretat i sense cap mena de resultat". S'espera fer proves en hora punta.