L'Escala atura la subhasta de Can Ramis fins a resoldre les al·legacions

L'Ajuntament el va posar a la venda i es van presentar compradors, però es va aturar el procés per respondre a la instància dels grups a l'oposició

Les formacions qüestiona la decisió municipal perquè consideren que es trenca el compromís amb la vídua i té un valor històric

La casa de Can Ramis, al carrer Perxel.

La casa de Can Ramis, al carrer Perxel. / ERC

Carme Vilà

Carme Vilà

L'Ajuntament de l'Escala ha aturat el procés per la venda de l'edifici de Can Ramis, a l'espera de resoldre les al·legacions presentades pels grups de l'oposició (ERC, Gent de l’Escala, Alternativa per l’Escala i Junts per l’Escala). Els grups estan en contra de la venda.

Es va portar a terme la subhasta i, segons fonts municipals, hi hagué interessats, però el procés de moment està aturat.

L'oposició qüestiona la venda perquè consideren que es vulnera l'acord amb la vídua i té un valor històric

L'Ajuntament va aprovar per ple l'any passat posar a la venda mitjançant subhasta pública de la casa de Can Ramis per tal d’adquirir altres finques que es consideren de més interès per al relat cultural i patrimonial de la població. El preu de sortida fixat per taxació és de 358 mil euros. Els grups de l'oposició no ho van veure bé, entre altres raons, perquè es va comprar amb el compromís de catalogar tota l’obra conservada del pintor i habilitar un espai expositiu al seu interior. Aquest i el seu valor històric i per al municipi van ser alguns dels arguments que es van esmentar.

Fonts municipals del govern han explicat que el procés està aturat a l'espera que resolguin els escrits que s'han presentat. En aquest sentit, han informat que es va decidir aturar a l'espera de respondre i quan s'hagi respost s'actuarà en conseqüència reprenent-lo o fent el que es consideri que cal fer.

El motiu és evitar de fer un pas que suposi generar cap dret adquirit i estudiar les apreciacions que s'hagin presentat i resoldre-les. Tot i això, es va iniciar el procés i hi hagué interessats en la compra.

Els grups de l'oposició van emetre un comunicat la setmana passada advertint que és una greu irresponsabilitat executar la subhasta abans que s'esgotin els dies legals per presentar recurs a l'acord de ple, així com sense haver resolt les al·legacions ja presentades.

El govern assegura que està aturat el procés.

L'oposició es va unir amb relació a aquest interès de vendre la casa perquè consideren que no s'hauria d'efectuar.

La façana de la casa de Can Ramis.

La façana de la casa de Can Ramis. / Ajuntament de l'Escala

La casa del pintor Rafel Ramis

Can Ramis està al número 36 del carrer Perxel. Hi visqué el pintor Rafel Ramis (1912-1991). El 1999 va passar a ser de titularitat municipal. Però es va acordar amb la vídua habilitar un espai per a l’obra que seria catalogada.

A més, va defensar que consideren que «el que hem de fer valdre de Rafel Ramis no és la finca on va viure, sinó la seva obra pictòrica que està perfectament catalogada i protegida al Museu de l’Anxova i la Sal», i va recordar que s’han fet diverses exposicions «des que es va adquirir aquest compromís».

ERC, Gent de l'Escala, Alternativa i Junts consideren que la decisió va en contra dels acords presos amb la família quan es va adquirir i es van unir per presentar un recurs.