Famílies de Palamós negocien amb la Sareb poder quedar-se als seus pisos

Un grup de veïns denuncia que una immobiliària local els ha estafat, però aquesta ho nega · Un afectat ha presentat una querella criminal contra l'empresa

Un dels blocs on hi ha els pisos propietat de la Sareb.

Un dels blocs on hi ha els pisos propietat de la Sareb. / DdG

Eva Batlle

Eva Batlle

Un grup de famílies de Palamós estan negociant amb la Sareb poder quedar-se als pisos on viuen des de fa anys. En un comunicat fet públic aquest dimarts, denuncien que una immobiliària local els ha "estafat", però aquesta empresa ho nega. Un dels afectats ha presentat una querella criminal contra l'empresa mentre que la resta tenen el cas als jutjats però per la via civil.

Els pisos dels afectats que tenen llogats a Palamós estan ubicats als números 26 i 28 del camí Vell de la Fosca i al número 12 del carrer d'Isabel Vilà.

L'advocada d'una quinzena d'afectats és Dolors Sala i porta la part civil del cas. La lletrada explica que porten lidiant amb el tema des de fa molt de temps, després d'una execució hipotecària que es va fer el 2005 i que des de llavors, la immobiliària local ha creat "diverses societats" per cobrar els lloguers i realitzar contractes als seus clients.

També destaca que des del 2017 la Sareb s'ha adjudicat per diferents fases els pisos afectats, l'última el 2021. L'advocada explica que, tot i perdre la propietat, la immobiliària va seguir realitzant nous lloguers i cobrant els dels clients.

Des de l'empresa Integral Finques de Palamós, el seu responsable Miquel Santamaria nega les acusacions i assegura que "tot és mentida". Al mateix temps subratlla que una dotzena de veïns -els que ara els denuncien públicament- van "retornar els rebuts" al seu dia i a través de l'advocada, van demanar el retorn dels diners.

Possessió i propietat

L'empresari destaca que a l'estiu passat la Sareb s'ha anat quedant els pisos i que un cop ells van perdre la possessió, van "deixar de cobrar". Afirma que no és cert que hagin fet nous contractes ni girat nous rebuts. Santamaria també afegeix que tenen sentències judicials dels desnonaments que mostren que el contracte de lloguer que ells havien realitzat "era correcte". També afegeix que els canvis de societats que denuncien els llogaters deu al fet que l'estructura empresarial del grup immobiliari està format per una matriu i altres empreses i que no considera que la immobiliària hagi fet res incorrecte.

L'advocada de la quinzena d'afectats explica que alguns veïns dels blocs afectats van marxar arran de la suposada estafa i que els immobles han acabat ocupats. Afegeix que els que es van quedar als pisos després de saber que eren de la Sareb es van trobar amb el problema de saber "a qui pagar" els lloguers, quan la Sareb els reclamava per una banda i l'empresa per l'altra.

Davant d'aquesta situació, la lletrada explica que es troben en fase de negociació amb la Sareb i que aquesta passa d'entrada, diu Dolors Sala, per "fer contractes o procedir al dret preferent de compra". De moment no han decidit si presenten querella criminal mentre que des de la Sareb, apunta la lletrada, la seva representant legal "s'ho estan plantejant".

Querella criminal

Qui sí que ha posat una querella criminal és un dels veïns afectats. Aquest està representat per l'advocat Antoni Corominas que afegeix que la querella està "admesa a tràmit" i que es va posar el desembre de l'any passat. Afirma que ara s'estan practicant diligències i que està previst que les compareixences al jutjat es facin el mes de juny després que s'hagués d'anul·lar-les. El lletrat considera que s'ha produït una "estafa" perquè la immobiliària quan "ni tenia la possessió" estava actuant com la gestora dels blocs de pisos. Aquesta demanda penal s'ha presentat per estafa i també exigeix el retorn dels diners, diu Corominas.