L’escriptor Vicenç Pagès, medalla del Montgrí 2023 a títol pòstum

La resta de guardonats són el professor i divulgador Narcís Arbusé i el Club d’Escacs del Montgrí

Vicenç Pagès, en una imatge d’arxiu.

Vicenç Pagès, en una imatge d’arxiu. / MARC MARTI

Redacció

L’Ajuntament de Torroella ha anunciat els guanyadors de les medalles del Montgrí 2023. Els guardonats enguany són l’escriptor Vicenç Pagès Jordà (1963-2022), el divulgador Narcís Arbusé Bellapart i el club d’escacs del Montgrí. La concessió es va aprovar en el darrer ple i l’acte institucional de lliurament se celebrarà, el 24 d’agost, la vigília de Sant Genís, en el marc dels actes de la festa major de Torroella de Montgrí. L’entrega de guardons es durà a terme durant un acte institucional que es farà a l’Auditori Teatre Espai Ter (19.30 hores).

D’altra banda, la Revista de Girona ha dedicat recentment un dossier a la figura de Pagès: «Vicenç Pagès Jordà, el clàssic més modern». Es tracta d’un completíssim treball de 37 pàgines sobre la polièdrica figura d’aquest autor de múltiples interessos.

Els premiats

L’escriptor i crític literari Vicenç Pagès Jordà, mort l’any 2022, serà guardonat a títol pòstum. Pagès va néixer a Figueres, però va passar t la major part de la seva vida a Torroella de Montgrí. Escriptor, professor i crític literari, l’ajuntament en destaca que «ha estat un dels prosistes més brillants, destacats i premiats de la cultura catalana».

Per la seva banda, Narcís Arbusé, docent de ciències socials de professió, és considerat per l’administració local com una persona que ha demostrat «una completa vocació i dedicació a l’estudi, divulgació i defensa del Montgrí, no només com a entorn natural, sinó també com a espai humà». Des del consistori subratllen que «amb la seva afició ha contribuït en gran mesura a descobrir i consolidar el massís del Montgrí com a territori, identificant i recuperant un paisatge que potser havia quedat amagat o que molta gent havia oblidat».

Finalment, l’Ajuntament també reconeixerà el Club d’Escacs del Montgrí, que fa poc va celebrar el seu 50è aniversari. El club va començar la seva activitat el 1972, després del conegut «matx del segle» i va recollir la gran afició de jugar a escacs que existia a Torroella i que es concentrava principalment al bar de la plaça de la Vila o el que aleshores es coneixia com a «Can Sidro». L’Ajuntament subratlla que «han difós aquesta pràctica a tothom qui estigués aficionat, ensenyant als més joves a aprendre d’aquest esport-ciència».

Subscriu-te per seguir llegint