La Torroella de Montgrí més rural

El fil conductor de la Fira de Sant Andreu ha estat, enguany, la cura dels animals de granja

Oriol Bernà

Amb el segell de ser una de les fires més antigues de Catalunya, la Fira de Sant Andreu va donar el seu tret de sortida el passat dissabte i fins aqquest diumenge ha aplegat més de seixanta activitats relacionades amb la cultura popular, mostres comercials, mostres d’animals de granja, campionat de gossos d’atura i visites teatralitzades que han vestit d’ambient familiar i rural Torroella de Montgrí. L’Espai Ter ha estat el centre neuràlgic d’un cap de setmana que va començar amb la mostra comercial i amb l’objectiu d’aplegar els més petits de la casa amb tallers i jocs relacionats amb el món rural.

La Festa dels cavalls

Un dels grans reclams de la Fira són, any rere any, les exhibicions de cavalls a l’exterior de l’Espai Ter on s’agrupen centenars d’amants de l’equitació per gaudir d’una àmplia varietat d’espectacles i exhibicions hípiques, com la demostració d’enganxes i l’exhibició de carrusels que aquest any han anat a càrrec del centre Eqüestre Hípica Mas Paguina i del Club Hípic Equus. D’entre totes les mostres, ha destacat l’espectacle de doma i cavalls en llibertat que ha ofert el virtuós Santi Serra.

Pel que fa a la ramaderia, els assistents de la Fira han pogut veure i tocar animals de granja repartits en diversos tancats i corrals. Dues vaques de raça Fleckvieh -una de les més importants a nivell mundial amb origen als Alps Suïssos a l’edat mitjana- han estat les estrelles de la Fira, juntament amb una vaca i un vedell de raça Waygu, dos exemplars que contenen la carn més sofisticada i cotitzada de la gastronomia japonesa.

Gossos d'Atura

Un altre dels imperdibles de la Fira de Sant Andreu ha estat el Campionat de Campions, el popular Concurs de gossos d’Atura-Memorial Jordi Muixach i Pagès, celebrat diumenge al matí i que enguany ha arribat a la seva XXXI edició.

L’espectacle ha acabat amb victòria mallorquina: Miquel Sastre amb el seu gos Tronc han guanyat per primera vegada amb 110 punts i victòria absoluta, tant en la classificació global com en les dues proves.

En l’apartat de cultura popular, ha destacat la cercavila del Drac del dissabte al vespre i la cercavila pels carrers del municipi d’aquest diumenge al matí. La fira d’artesans i l’exhibició de maquinària agrícola ha estat ubicada durant tot el cap de setmana al passeig de Catalunya.