Mor Jordi Sistach, exregidor i exsíndic de greuges de Palamós

Va ser un dels impulsors de la Fundació Vilagran-Maristany (Vimar) i de la creació de l’entitat de defensa del medi ambient Amics de les Illes Formigues

Jordi Sistach en una imatge d’arxiu de l’any 2019.

Jordi Sistach en una imatge d’arxiu de l’any 2019. / Aniol Resclosa

Clara Julià

Clara Julià

L’Ajuntament de Palamós va comunicar ahir el traspàs de l’exregidor i exsíndic de greuges, Jordi Sistach, a l’edat de 79 anys i després de patir una llarga malaltia. Sistach va ser el primer síndic del municipi, càrrec que va exercir entre 2005 i 2016; també va ser regidor entre 1991 i 1999, en aquest cas com a portaveu del grup municipal del PSC. Des de l’Ajuntament subratllen que va exercir d’edil «amb responsabilitat, independència i rigorositat, pensant en el benefici de tot el municipi i en defensa dels drets fonamentals i les llibertats públiques dels ciutadans i les ciutadanes de Palamós».

Jordi Sistach en una imatge d'arxiu de l'any 2004.

Jordi Sistach en una imatge d'arxiu de l'any 2004. / Marc Martí Font

Sistach va tenir una trajectòria professional i associativa que el va dur a vincular-se amb entitats locals, amb l’administració local i altres estaments del poble. En la seva darrera etapa laboral va ser professor de llengua i literatura castellana a l’Institut d’Ensenyament Secundari de Palamós. En l’apartat social va participar amb el centre Oxalis, també amb l’associació Gironina de Discapacitats, de la qual en va ser president; o bé la creació de la Fundació Vimar, on durant molts anys va exercir el càrrec de vicepresident. En els darreres anys Sistach també va impulsar la posada en funcionament de l’Associació Amics de les Illes Formigues, entitat que vetlla per la preservació i cura mediambiental.

El 23 d’abril d’aquest any Palamós va retre-li homenatge en un acte iniciativa de l’associació Amics de les Illes Formigues, la Fundació Vimar, l’Institut de Palamós i l’Ajuntament amb l’objectiu de posar en valor la tasca duta a terme per Sistach i en senyal d’agraïment al seu compromís amb la societat i el municipi, i destacant el seu tarannà «dialogant, obert i conciliador».

Una vida dedicada als altres

«En Jordi era un home amb valors i que sabia entusiasmar a la gent», així descriu el president de la Fundació Vimar, Lluís Medir, a Jordi Sistach. Medir explica que Sistach va exercir de vicepresident de la fundació Vimar fins fa dos anys i també n’era patró. «En Jordi era l’ànima de la fundació. Vimar és en Jordi, perquè ho va fer tot. Som una fundació molt petita dins el camp dels que treballem amb persones amb discapacitats psíquiques. Cobrim tota la part assistencial i centre de dia de la comarca del Baix Empordà a excepció de la Bisbal, on hi ha un altre centre de referència. En Jordi amb això hi va tenir un paper destacadíssim perquè va lluitar, juntament amb un grup de famílies per millorar l’assistència dels seus fills», exposa l’actual president de l’entitat.

Medir efegeix que Sistach era un home de cultura, de coneixement notable i una persona que «no donava mai res per perdut»: «Ell no es conformava i anava fent passes endavant sense mai desanimar-se. Tenia un entusiasme que te l’encomanava. Ell tenia aquesta virtut: sabia entusiasmar la gent. La fundació ha sigut la seva gran causa». Medir exposa que tampoc tenia pèls a la llengua a l’hora de dir les coses. «Al llarg de la seva trajectòria va tocar molts àmbits i el que més el defineix era la inquietud i la rebel·lia, mai es conformava. Si es feia malament alguna cosa, també t’ho deia a la cara. I si s’havia de criticar alguna cosa, es feia. Era un home valent i la seva és una pèrdua que entre tots intentarem suplir, però serà difícil».

Al llarg de la seva trajectòria va tocar molts àmbits i el que més el defineix era la inquietud i la rebel·lia, mai es conformava. Si es feia malament alguna cosa, també t’ho deia a la cara. I si s’havia de criticar alguna cosa, es feia. Era un home valent i la seva és una pèrdua que entre tots intentarem suplir, però serà difícil

Lluís Medir

— President de la fundació Vimar

L’actual president de la fundació Vimar explica que un dels motors de Sistach era la seva filla. «Pel que veig de tots els familiars que tenen fills amb discapacitat i que accepten la realitat és que aprenen una cosa: l’amor. Estimar-se. No pots imaginar la satisfacció que és quan una persona et fa un somriure o et fa una abraçada, això ho val tot. Ell va lluitar per tots, però sobretot per la seva filla. I sé del cert que el retorn de la seva estima era la millor recompensa».

Pel que fa a la seva etapa política, Teresa Ferrés, actual portaveu de l’oposició a l’Ajuntament, en destaca el seu paper com a síndic. «Era una persona afable, conciliadora, compromesa, especialment en l’àmbit social. Era una persona amb uns valors i un compromís social que vivia la seva vida per als altres. Compartíem un projecte de poble, de societat i era una persona que sempre buscava construir i tirar endavant. En tinc un record entranyable d’ell». 

Era una persona afable, conciliadora, compromesa, especialment en l’àmbit social. Era una persona amb uns valors i un compromís social que vivia la seva vida per als altres. Compartíem un projecte de poble, de societat i era una persona que sempre buscava construir i tirar endavant. En tinc un record entranyable d’ell

Teresa Ferrés

— Portaveu de l'oposició a l'Ajuntament de Palamós

Un home de mar

Més enllà de la seva vinculació amb les entitats socials, Sistach era una persona que estimava el mar. Això el va dur, fa set anys, a impulsar la creació dels Amics de les Illes Formigues, una entitat que vetlla per la protecció de l’entorn marí. «Ell sempre havia estat amb connexió amb el mar, era navegant, tenia embarcació i ens caracteritzava com a entitat el fet de dir que som gent del poble, que ens agrada l’entorn i que estem preocupats per com està. Era una persona molt donada als altres, sempre feia d’altaveu per als que no tenien veu i era una persona molt compromesa», explica Isabel Ruiz, l’actual presidenta de l’associació dels Amics de les Illes Formigues.

Ell sempre havia estat amb connexió amb el mar, era navegant, tenia embarcació i ens caracteritzava com a entitat el fet de dir que som gent del poble, que ens agrada l’entorn i que estem preocupats per com està. Era una persona molt donada als altres, sempre feia d’altaveu per als que no tenien veu i era una persona molt compromesa

Isabel Ruiz

— Presidenta de l'associació Amics de les Illes Formigues

«Sentim molt i molt la seva pèrdua, per a nosaltres ha sigut un puntal i esperem aprofitar tot allò que ens ha portat per tal de sumar-ho a la nostra experiència... I que tingui un bon viatge», conclou Ruiz.