«La Gira Impossible» de Carles Ribot: música poble a poble

El músic de Verges emprèn un projecte per recórrer totes les comarques de Catalunya i fer concerts als 947 municipis del país 

Carles Ribot, en una actuació el 2020.

Carles Ribot, en una actuació el 2020. / Jordi Sueiro

Alba Carmona

Alba Carmona

Recórrer comarca a comarca, sumant concerts poble rere poble fins a completar els 947 que hi ha a tot Catalunya, tant li fa els anys que trigui, és l’objectiu del músic empordanès Carles Ribot. El vergelità, que s’autodefineix com un cantautor d’esperit punk, està a punt d’emprendre La Gira Impossible, un tour acústic amb què aspira a trepitjar el país de punta a punta i que, preveu, s’estendrà entre cinc i vuit anys.

Ribot celebrarà amb aquesta gira infinita els seus 25 anys damunt dels escenaris: la primera part va ser amb grups de rock alternatiu, punk-rock, post-hardcore i emocore fins als 26 anys i la segona flueix lliure en solitari com a cantautor i també amb alter egos com Transgress Live o Enygma.

La idea d’anar oferint concerts poble a poble «com feien els antics trobadors», remarca, va néixer durant el confinament, però no ha sigut fins ara que li ha donat forma. 

«Ha sigut quan m’he adonat que tot havia de partir d’una llibertat i d’un concepte molt lliure d’entendre la música», explica Ribot, que assegura que la música i, sobretot, «el directe i el fet de compartir són una necessitat vital».

"M'importa més completar l'objectiu que no el temps que trigui a fer-ho"

A partir de l'octubre

Aquest setembre farà una preestrena de la gira i a l’octubre començarà a fer camí. La seva idea és anar comarca a comarca, actuant cada dia al poble del costat de la població on hagi estat el dia anterior, i traslladant-se només a peu, en furgoneta o transport públic, de dimecres a diumenge. Si tot va bé, calcula que arribarà a les comarques gironines la primavera vinent.

«En el fons és una gira molt de quilòmetre zero, en què m’importa més completar l’objectiu que no el temps que trigui a fer-ho», diu Ribot, que té el bagatge de tres discos i petites gires i concerts que l’han dut arreu de Catalunya i a col·laborar en directe amb músics com Adrià Puntí, Pau Riba, Mazoni o Esperit!, a més d’estar al darrere de l’organització de cicles i festivals com El Ressupó de Celrà, l’Hivernacle, el Mirall Sonor o l’Electrovinyes.

Carles Ribot ha dividit la gira en dos tipus d’actuacions, les que anomena «concerts coixí», en què es trobarà algun contacte, com ara un músic o algun col·laborador, i la resta, que formen el gruix de la gira i en què l’atzar jugarà un paper important. 

«Tot el que vagi passant serà benvingut. En molts casos arribaré de bon matí al poble, sense saber què passarà i hauré de conèixer algú d’allà que m’ajudi a trobar el lloc on fer un concert només a guitarra, veu i sense equip de so», diu el de Verges, que ha triat aquest format en rigorós acústic «per l’encant que té la música sense sonoritzar, però també perquè ho simplifica tot».

Pel que fa al repertori, de les 41 cançons que té n’ha triat una vintena per a confeccionar tres repertoris diferents, articulats a partir dels seus tres discos: Vergesdosmiladéu (2010), Mussara (2013) i Activitats escolars (2016), a més de cançons més recents que té pendents de gravar. 

Actualment, està treballant en dos videoclips que veuran la llum abans de començar la gira i diversos treballs que anirà forjant entre concert i concert, com a crònica del dia a dia d’aquesta gira eterna.

Subscriu-te per seguir llegint