Evitar la fi del món entonant el cant de la Sibil·la des de Girona

El projecte de recuperació dels versos profètics a la catedral estrena una novel·la juvenil escrita per Mar Bosch

El concert de Nadal es consolida i inclourà una sessió per a escolars

La Capella Polifònica i GiroNins, impulsors de la iniciativa, també treballen en un joc informàtic i un pòdcast

Una de les il·lustracions del llibre.

Una de les il·lustracions del llibre. / Emma Pumarola

Alba Carmona

Alba Carmona

La recuperació del cant de la Sibil·la a la catedral de Girona fa un pas més amb l’estrena d’una novel·la juvenil il·lustrada. El projecte de retorn dels versos profètics medievals a la seu, impulsat des del 2021 per la Capella Polifònica de Girona i la seva coral infantil, GiroNins, s’afiança com a tradició nadalenca i enguany, a més del recital per al públic general, inclourà una funció per a escolars i el llibre, que es presenta aquest dissabte (12.00) al claustre de la catedral. Així mateix, els impulsors treballen també en un joc informàtic i un pòdcast per acostar la tradició a les noves generacions i poder-la treballar també a les aules. 

La novel·la és Sibil·la i l’espasa de la fi del món, un relat protagonitzat pels GiroNins, escrit per l’escriptora Mar Bosch i il·lustrat per Emma Pumarola. Les dues han posat paraules i imatge al servei de la història de la Lina, una nena de dotze anys que acaba d’arribar a Girona, i els seus nous amics de la coral GiroNins. 

Ells l’ajudaran a portar bé les horribles visions del futur que li venen al cap quan canta el cant de la Sibil·la, la cançó que assagen per representar a la catedral per Nadal.   Entre tots i amb l’ajut d’una sibil·la molt especial, una sàvia profetessa que se’ls apareix com un fantasma d’un altre temps, aconseguiran trobar la clau del misteri, vinculat a l’espasa Joiosa, la llegendària arma de Carlemany, i evitar la fi del món. 

Mar Bosch va merèixer una beca Girona Kreas per a la redacció del llibre, coeditat per Ficta Edicions i la Capella Polifònica, que aviat estarà disponible a totes les llibreries del país. 

El concert, el 22 de desembre

Pel que fa al concert de Nadal, en què la Capella Polifònica i GiroNins tornaran a entonar el cant de la Sibil·la segons la lletra i la música consignades a l’Ordinarium sacramentorum secundum laudabilem ritum diocesis Gerundensis de 1550, se celebrarà el 22 de desembre a les sis de la tarda. Enguany arriba amb la novetat d’una funció per a escoles i instituts prevista pel 19 de desembre al matí. 

Amb capacitat per a 450 espectadors, el recital del 22 de desembre serà d’accés gratuït i amb reserva d’entrada, però l’organització no descarta un segon passi si s’omple, atès l’èxit de les dues primeres edicions. 

En el recital del cant de la Sibil·la, que ja ha començat els assajos, hi participen una trentena de cantaires adults i una vintena d’infants. Tal com es feia a l’Edat Mitjana, un dels joves cantaires de GiroNins encarna el paper de la Sibil·la. 

En acabat, el cor, els músics que acompanyen el cant -l’orgue i la Cobla de Ministers de Girona- intepretaran nadales tradicionals catalanes acompanyats pel públic assistent. 

Com a novetat i per «generar un espai de participació», explica el director de la Polifònica i de GiroNins, Martí Ferrer, aquest any s’estrenaran les versions de nadales que la formació ha encarregat al compositor Josep Ollé i Sabaté i que busquen implicar més al públic. Hi sonaran, per exemple, cançons com El noi de la mare o Les bèsties del naixement.