Unes 150 persones diuen «prou» als atropellaments mortals a ciclistes a Girona

Mou-te en Bici organitza una concentració davant l'últim accident a la ciutat que va acabar amb la vida de l'Iris Martí Pujolràs

La noia, de 21 anys, va ser atropellada dissabte quan circulava per un carril bici a la cruïlla entre el carrer Illa i el Josep Viader 

Els ciclistes demanen endurir les penes i pacificar l'espai

ACN

Josep Coll

Josep Coll

Mou-te en Bici va organitzar aquest dimecres matí una concentració per fer una crida urgent a l’adopció de mesures de pacificació del trànsit i defensa de vianants i ciclistes. Ho va fer a l’encreuament entre el carrer Illa i el Josep Viader, al barri del Güell-Devesa, on dissabte una jove de 21 anys, Iris Martí Pujolràs, va perdre la vida després que un cotxe la colpegés en aquesta cruïlla quan circulava pel carril bici. A l’acte hi van assistir unes 150 persones, moltes d’elles de la comunitat ciclista, que es van dirigir al punt de concentració en bicicleta.

L’acte va estar conduït pel president de Mou-te en Bici, Xavier Corominas, que abans de tot va demanar fer un minut de silenci «per l’Iris i la seva família». També es va exposar una pancarta que deia «Prou morts + justícia» i que ja va ser utilitzada quan es va fer una altra concentració, quan Tina Vilanova també va ser envestida mortalment a la carretera dels Àngels fa gairebé dos anys per un conductor borratxo que va fugir del lloc dels fets. «Esperem que sigui l’últim cop que la fem servir», va dir Corominas.

El president de Mou-te en Bici també va lamentar que no els hi havia «agradat gens que la persona que va atropellar la víctima estigui en llibertat, perquè a més conduïa sense carnet». Per això, va demanar que la justícia sigui «més àgil». En la mateixa línia, l’alcalde, Lluc Salellas, va explicar que «no es poden tarda dos o tres anys a fer judicis en casos com aquests».

L’alcalde va definir l’accident com una «injustícia» i va remarcar que «com a Ajuntament» havien d’acompanyar «els amics i familiars de la víctima» i s’havia «d’escoltar» a una entitat com Mou-te en Bici, que fa unes «reivindicacions molt clares i justes al voltant de garantir la seguretat de les persones que es mouen amb bicicleta». Salellas va ser acompanyat a l’acte per altres membres de l’equip de govern, com els tinents d’alcaldia Cristina Andreu i Quim Ayats.

Pacificació de la ciutat

«Si la delinqüent hagués anat a 30, és gairebé impossible que l’hagués mort», va explicar Xavier Coromines. Per això, Mou-te en Bici reclama una «pacificació de la ciutat» i és que «durant molts anys la motorització ha portat a fer una ciutat pensada pels cotxes». Així, va lamentar que «els esforços que s’han fet per bicicletes, voreres o espais de pacificació hagin estat petits». «Pensem que s’ha d’avançar en això», va declarar el president de l’entitat que va criticar que en el lloc de l’accident hi hagués «un cediu el pas i no un stop». Fins i tot, va demanar poder fer un carrer com el de l’Illa, per on venia el cotxe que va atropellar la víctima, «per als vianants». I és que «és molt estret». En aquest sentit, va demanar més suport al «nou ajuntament» per «començar a treballar en això».

Referent a aquest tema, Salellas va apuntar que havien «pacificat dos entorns escolars en les últimes setmanes» i que la «voluntat» de l’Ajuntament «és anar fent» durant els quatre anys de govern. «Hi ha d’haver més espais perquè els vianants i ciclistes puguin anar més segurs» i que s’ha de «combinar» amb una «senyalització» que permeti circular conjuntament cotxes i bicicletes «sense perill».

A més, va recordar que «si la conductora hagués respectat la velocitat i el cediu el pas, avui no ens trobaríem en aquesta situació». Per això, l’alcalde va dir que volien «instal·lar tan aviat com sigui possibles radars pels cotxes perquè els conductors de vehicles de motors estiguin obligats a respectar la velocitat».

Flors com a homenatge

Per altra banda, els regidors del PSC presents a l’acte - Sílvia Paneque, Bea Esporrín, Àngel Martínez i Carla Aguilera- van col·locar un ram de flors en el lloc dels fets per homenatjar la víctima. «Són moments d’acompanyar la família en el seu dol i el seu dolor», va apuntar Paneque, que va afegir que calia «fer una revisió de la mobilitat a Girona».

També s’està estudiant situar una bicicleta blanca en el punt de l’accident. Una iniciativa que vol promoure Mou-te en Bici perquè la ciutadania sàpiga que allà ha passat un accident d’aquestes característiques. Per exemple, a la carretera dels Àngels hi ha una bicicleta blanca en memòria de Tina Vilanova. De totes maneres, aquesta iniciativa s’ha de consensuar amb la família d’Irims Martí.