El reciclatge encara costa als gironins

En diferents sectors de Girona s’ha detectat més del 20% dels materials que no pertoquen a la secció recollida, segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya

Entre aquests impropis hi ha càpsules de cafè, fusta tractada o paquets de tabac

Un treballador de Girona+Neta recollint brosses de fems a la plaça de l'1 d'octubre.

Un treballador de Girona+Neta recollint brosses de fems a la plaça de l'1 d'octubre. / Marc Martí Font

Josep Coll

Josep Coll

La recollida de residus de Girona detecta una elevada quantitat d’impropis -materials que no pertoquen a la fracció recollida-, segons recull l’informe del resultat de la caracterització dels residus orgànics realitzada per l’Agència de Residus de Catalunya. En diferents sectors de la ciutat es van arribar a detectar més del 20% d’impropis en algun trimestre de l’any passat un cop passen totes les deixalles per la planta de tractament. És el cas de la recollida que engloba els barris de la Devesa-Güell, Can Gibert i Font de la Pólvora, a part del carrer Figuerola, a l’Eixample. En aquest sector es va arribar al 22,84% d’impropis en el quart trimestre de 2023. Mentrestant, a l’àrea que engloba els barris de pla de Palau, Vila-roja, Mas Ramada i el sector nord de Montilivi es van recollir el 21,46% d’impropis en l’últim trimestre de l’any passat i el 25,27% en el tercer trimestre.

Entre els impropis més abundants destaquen les càpsules de cafè, la fusta tractada o els paquets de tabac. Però també es troben diferents tipus d’aliments, així com sorra de gat o ceràmica. És cert que les xifres no són del tot estables i segons el trimestre poden ser més o menys elevades, però sempre estan per sobre que les de llocs on es fa el model de recollida porta a porta. Per exemple, als barris de Sant Narcís, Santa Eugènia i a la part de l’avinguda Lluís Pericot es van recollir un 12,97% de materials impurs en l’últim trimestre de 2023, tot i que en el primer trimestre va ser el 8,41%. En canvi, l’àrea que engloba Pont Major, Pedret, Carme, Pedreres, Torre Gironella, Montilivi Sud i Palau-Sacosta va començar el 2023 amb el 9,74% i en l’últim trimestre va ser del 5,84%.

L’Ajuntament de Girona havia de posar en funcionament el sistema de recollida porta a porta a diferents barris de la ciutat el passat mes de desembre. Un dels objectius del servei és, precisament, baixar el percentatge de recollida d’impropis. Tanmateix, el consistori va modificar el contracte de neteja i va endarrerir l’inici dels nous serveis que ha de dur a terme l’empresa adjudicatària UTE FCC Arema Girona, sota la marca Girona+Neta. Entre aquests, el del servei de recollida porta a porta a diferents sectors de la ciutat, que s’implementarà entre l’abril i el juny d’aquest any. 

En tot cas, els sectors de la ciutat que tenen el servei porta a porta la xifra és més baixa. Al barri de Sant Daniel, en el tercer trimestre de 2023 (únic del qual per l’Agència de Residus de Catalunya especifica les dades), es van recollir 2,86% d’impropis. Mentrestant, en el porta a porta comercial que es fa al Barri Vell i al Mercadal la xifra també és més baixa. L’Agència de Residus de Catalunya només especifica les dades del primer trimestre (3,89%) i el segon (5,27%).

Menys del 3% al Gironès

El porta a porta que pertany al Consell Comarcal del Gironès, i engloba molts municipis de la comarca, no va superar el 3% de recollida d’impropis en cap dels trimestres de l’any passat. Fins i tot, va arribar a estar per sota de l’1% en el primer (0,52%) i el tercer (0,66%). El segon trimestre va ser el que més impureses es van recollir (2,42%), mentre que en el quart en va ser un 1,61%.

Vilablareix, que no pertany al servei de recollida porta a porta del Consell Comarcal del Gironès, és el municipi que més baixa presència té i no arriba a l’1% en cap dels quatre trimestres de l’any passat. Llagostera tampoc pertany al servei de recollida porta a porta del Consell Comarcal i va presentar xifres per sota del 3% en la recollida d’impropis l’any passat, exceptuant el tercer trimestre que va ser del 3,54%. Per últim, a Cassà de la Selva el sistema porta a porta començarà en l’últim trimestre de 2024, tot i que els resultats de recollida d’impropis no van baixar del 4,5% durant l’any passat.

Subscriu-te per seguir llegint