Opinió

Socialdemòcrata de tota la vida

Parlar i discutir de política entre coneguts és freqüent. De tant en tant algú em pregunta, tu què ets, políticament? La meva resposta és sempre la mateixa: soc un vell socialdemòcrata, que mai ha militat en cap partit. Em cal dir, però, que a finals del 2017, i com a conseqüència que els independentistes catalans es passessin pel forro l’Estatut, la Constitució i el Tractat de la Unió Europea, vaig decidir incorporar-me i ser actiu a Federalistes d’Esquerres. Aquesta associació política no és un partit ni concorre en eleccions polítiques, té com a objectiu construir una Espanya federal en una Europa federal.

Hi ha centenars de llibres que parlen de socialisme, socialdemocràcia i llurs variants i de com han evolucionat. Però avui m’agradaria comentar tres elements de la socialdemocràcia que són crucials en el moment polític actual. El primer és que la socialdemocràcia es caracteritza per fomentar des de les institucions la participació política i per treballar sens defallir pel progrés material de tothom i de manera equitativa. El segon és que la socialdemocràcia ha de lluitar per la igualtat d’oportunitats en un context polític on cada dret porta aparellades unes obligacions i a cada obligació li corresponen uns drets. El tercer comentari que vull fer fa referència a la sostenibilitat, tema relativament recent, que tots el partits i ideologies polítiques estan intentant integrar en llurs ideologies i receptes polítiques. Per un socialdemòcrata, la sostenibilitat només és possible amb justícia social i cooperació política i econòmica.

Tot plegat, implica que la manera de viure i la praxis política han de ser coherents i conseqüents l’una amb l’altre. Les nostres idees polítiques cal que siguin concordants amb el nostre comportament personal en el dia a dia i amb el nostre estil de vida. Si tenim en compte que la política és l’escenari (quan no el camp de batalla) de la lluita pel poder, el que votem és determinant a l’hora de decidir qui reté el poder i en conseqüència qui estarà legitimat per prendre decisions. El poder polític depèn en gran mesura del nostre vot i de com participem activament en el món polític.

A banda, cal dir que a nivell econòmic, com i en què gastem els nostres diners és una eina política que pot utilitzar-se cada dia. No és el mateix consumir productes que estan produïts a milers de quilòmetres que comprar productes de proximitat i són sostenibles. No és el mateix ser client d’empreses fraudulentes o que no respecten el medi ambient, que comprar els productes d’empreses complidores fiscal, social i ecològicament. A banda, la nostra contribució econòmica (en funció de les nostres possibilitats) a les activitats polítiques i a l’activisme sociopolític i ecològic és bàsic per generar progrés moral i material. Si només som demòcrates a l’hora de votar i no contribuïm a la igualtat d’oportunitats i al progrés equitatiu de la societat, no tindrem dret a queixar-nos de que els nostres líders polítics no satisfan les nostres expectatives. Els veritables demòcrates, ho són cada dia i en totes les actuacions com a consumidors i com a ciutadans.