Opinió

Paisatge d’un poble descontent

Ja hi haurà temps per analitzar els resultats de les eleccions municipals de diumenge passat a Lloret de Mar. També, atenent a la fragmentació del consistori, es podran avaluar els pactes entre les diverses forces polítiques per intentar assolir un govern estable.

Però hi ha actuacions que són prioritàries. És el cas de la reparació dels panots desagafats, l’asfalt esquerdat i els clots infernals de carrers i places. Fruit de la deixadesa dels darrers equips de govern, és indiscutible el deteriorament dels elements urbans com voreres, paviments, escocells, reixes, tapes, fanals, arbrat, bancs, jardineres i papereres, entre altres.

Fins ara, el paisatge del descontent s’ha anat trampejant per la paciència d’un poble que ha evitat protestes sorolloses, però aquesta actitud cívica no s’ha de confondre amb conformisme, sinó amb una ràbia continguda.

Els càrrecs electes han d’estar amatents per satisfer les demandes d’una multitud silenciosa que demana menys fressa i més endreça, enfadat per tanta negligència i fart de ximpleries.

El govern municipal ha de copsar la urgència d’engiponar un pla de xoc per curar les ferides més punyents que pateix la ciutadania.

De fet, la promoció de la imatge de Lloret, que tants de calés costa el pelegrinatge per fires, congressos i exposicions, no es beneficia gens si els visitants, a peu o en cotxe, es torcen els turmells quan passegen o reben una fuetada cervical quan condueixen enmig dels sotracs.

Seria una propaganda perniciosa si, per culpa de la humitat a les llosetes, les freqüents relliscades amb fissura del fèmur o fractura del maluc arribessin a ser notícies internacionals.

Tampoc ajudarà al turisme de qualitat si els sots a la calçada deterioren tant la suspensió del vehicle que es faci necessari portar-lo al taller.

Bé, els accidents esmentats no serien gens satisfactoris per al turisme familiar, esportiu i cultural que es desitja conquerir per assolir un model turístic envejable per a propis i estranys.

No és cap secret assenyalar que el turista jove, aquell que vomita al carrer i es pixa als portals, l’importa un rave l’estat de la vila mentre pugui gaudir de sol de dia i mam de nit.

Per tant, a la feina regidors! En el pressupost pel 2023 hi ha programades, entre altres, les següents inversions: reparació de les vies públiques (1.290.400 €), millores del mobiliari urbà (180.000 €), enllumenat (90.000 €) i parcs i jardins (150.000 €). Són quantitats irrisòries, però més val això que res. Es tracta d’executar, a la major brevetat, obres, serveis i subministraments pressupostats. La temporada turística ha començat i les demores són inadmissibles.

Au vinga! Que, per redreçar el poble, cal espolsar-se la son de les orelles.

Subscriu-te per seguir llegint