Opinió

Pere Reixach

Fidelitats i canvis municipals

He seguit, amb interès cívic, els rituals d’elecció d’alcalde del meu poble i el del Cap i Casal per TV3. També he llegit sobre aquest esdeveniment les cròniques dels diferents pobles publicades pel nostre Diari de Girona. En totes elles, sense excepció, he pogut constatar, dues paraules claus: fidelitat i canvi.

Fidelitat (alguns per prescripció legal) al Rei, a la Constitució i a l’Estatut d’Autonomia. Vull entendre que la fidelitat a la Constitució, inclou la Declaració Universal dels Drets Humans, en virtut dels «Pactes Internacionals de Drets Econòmics, Socials i Culturals» i el «Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics», aprovats a Nova York el 16 de desembre de 1966 i ratificats per l’Estat Espanyol el 1977, durant la transició a la democràcia.

Tanmateix, vaig trobar a faltar (encara que ja sé que no figura en el protocol), la fidelitat a l’Ordenança de Civisme i Convivència Ciutadana, amb el compromís, de divulgar-la, massiva i pedagògicament, implicant a tots els ciutadans, especialment els que tenen responsabilitats públiques i / o socials i si s’escau, fent-la complir escrupolosament i sancionant, d’acord amb la normativa establerta, tant als residents com els visitants que actuen de forma incívica i pertorben la necessària convivència ciutadana.

Per a mi, és un document clau per a la bona governança i la norma imprescindible per a la necessària bona convivència. Un objectiu que implica a tots els ciutadans, però d’una manera especial als servidors públics.

Amb fidelitat i compromís proactiu, als documents mencionats, els nostres Alcaldes i Regidors, tenen el nord i guia ètic per elaborar la necessària missió (econòmica i social) i la visió a llarg termini que doni coherència al «què» de la seva gestió i comandament.

Tanmateix els queda per establir el «com» implantar-ho perquè la seva gestió esdevingui efectiva i eficient. La tasca és difícil i exigeix professionalitat en la conducció d’equips.

Han de saber reconduir el descontent de la ciutadania, manifestat en l’alt percentatge d’abstenció en les eleccions, recobrant la seva confiança. Cal recordar que la confiança es guanya amb honestedat i professionalitat. «La confiança mútua és un lubricant crític per al funcionament dels sistemes socials» (Joseph Arrow premi Nobel Economia 1972) «L’autèntic èxit no prové de proclamar els nostres valors, sinó de posar-los en pràctica conseqüentment tots els dies» (Blanchard i O’Connor)

Quan ens endinsem en el «com», ens retrobem indefectiblement amb el «com ens organitzem com a persones» i com les motivem per al veritable canvi, que passa per l’escala de comportament humà: Creences, valors, actituds, conductes-hàbits i resultats.

John P.Kotter, professor emèrit de lideratge de la Harvard Business School, junt amb Dan S. Cohen de Consulting Group, va realitzar una investigació amb més de cent organitzacions que varen experimentar canvis a gran escala. La seva descoberta va ser que els obstacles principals al canvi, mai eren l’estratègia, l’estructura, la cultura o el sistema. Tots aquests elements i altres són importants. Tanmateix el problema més rellevant sempre era el canvi de conducta de la gent i el canvi de conducta s’obté principalment, apel·lant els sentiments de la gent.

Així, la clau no està en pensar diferent, sinó en les emocions, en el sentir diferent. Les seves indagacions les expliquen en el llibre Cambio (Deusto). Evidencien que les dinàmiques que precipiten i alimenten l’acció en «veure-sentir-canviar», esdevenen més potents que les «analitzar-pensar-canviar».

Els autors, també expliquen que per un canvi d’èxit a gran escala, es precisen 8 passos: 1) Augmentar la urgència 2) Crear l’equip conductor 3) Obtenir una visió adequada 4) Comunicar per aconseguir l’aprovació 5) Donar autoritat o responsabilitat per a l’acció 6) Assolir petites victòries a curt termini 7) No abandonar 8) Fer que prevalgui el canvi.

Benvolguts Alcaldes i Regidors, fora bo l’ajuda d’un coach que us doni suport al gran repte de gestionar el canvi desitjat i proposat. Molta sort!! «El futur pertany a aquells que creuen en la bellesa dels seus somnis» (Eleanor Roosevelt).

Subscriu-te per seguir llegint