Opinió

Un esprint a la desesperada

Pedro Sánchez i Núñez Feijóo es juguen la pell aquestes properes tres setmanes. El polític gallec té un clar avantatge segons totes les enquestes, però el president del govern no dona el partit per perdut. Tot fa pensar que no llença la tovallola i que lluitarà fins al darrer moment.

Les aparicions de Sánchez a les televisions es multipliquen. Darrerament se l’ha pogut veure a programes com el d’en Jordi Évole, a El Intermedio i a El Hormiguero. I fins i tot té previst properament ser entrevistat per Ana Rosa Quintana en els matinals de Telecinco. Aquesta periodista ha estat un autèntic flagell per al PSOE. És una dona de dretes, que té molts seguidors, i que fins i tot fa servir l’insult per tal de censurar les polítiques socialistes i de les seves sòcies de govern.

Hom pensa que aquest esforç protagonitzat pel president en aquests moments arriba tard i és a la desesperada. Ha estat massa temps envoltat de polèmiques protagonitzades pel tàndem Belarra-Montero que l’han lesionat greument. I d’això se n’ha aprofitat un Feijóo tranquil que ha anat sumant electors des d’un posicionament central. Només en aquestes darreres hores els seus pactes amb Vox l’han foragitat del seu objectiu. L’ultradreta ha aconseguit descol·locar-lo i fer-li empassar molts gripaus típics d’una Espanya rància i casposa que semblaven superats.

Unides Podem contínuament ha tingut com a enemic número 1 el president. Pensaven que marcant trets diferencials arrossegarien vots socialistes i no només no ho han aconseguit, sinó que han protagonitzat una crisi d’unes dimensions que possiblement es veuran la nit del 23J.

Els èxits de Sánchez i de Yolanda Díaz com els ERTE, els crèdits ICO –dels que avui encara en gaudeixen les empreses–, la reforma laboral o l’augment de les pensions, per posar només uns exemples, s’han vist superats per la cridòria continua en el sí d’un govern de coalició que ha tingut comportaments intolerables i als quals el president no va voler o no va poder posar fre en el moment adequat. Però les matemàtiques són les que són i amb 120 diputats és molt difícil gaudir d’un lideratge, sense ensopegar amb els socis i amb els grups parlamentaris que faciliten una majoria.

Ara Feijóo resa perquè arribi el 23J. Els seus socis de Vox l’estan matant a pessigades. Arriba a presidències autonòmiques gràcies a una formació que nega la violència masclista, que no creu amb el canvi climàtic, que va contra la immigració, que es posicionà contra les mesures de protecció en temps de la covid-19, que vol treure els drets a les minories, que llencen a la paperera la bandera LGTBI o que pretenen suprimir el català de les illes Balears o del País Valencià. És del tot lògic que amb aquest panorama el líder del PP no vulgui anar als debats. Li seria molt difícil justificar el pacte a Extremadura dirigit per ell en persona, després de les declaracions de la candidata María Guardiola.

La patata calenta ara la té Núñez Feijóo. S’ha atipat de criticar Pedro Sánchez pels seus acords parlamentaris amb ERC i Bildu, però aquestes dos partits no foment part del govern, la qual cosa ja no podrà esgrimir més el candidat opositor, atès que ell sí s’ha vist obligat a fer concessions per tal d’arribar a les presidències de la comunitat valenciana, Castella-Lleó, Aragó, Balears o Extremadura. I amb els vots dels populars han arribat presidents autonòmics i consellers que són militants de Vox, un partit que per cert volia suprimir totes les autonomies en favor de la unitat d’Espanya. Tot plegat molt difícil de justificar per a un PP que s’ha venut l’ànima per tal d’arribar al poder. Però té la sort que el calendari li juga a favor.

I en aquest esprint final apareix una Yolanda Díaz minvada també pel tàndem Belarra-Montero i que ara ja no té les mateixes expectatives que fa uns mesos. La seva plataforma Sumar no serà fàcil de dirigir perquè els partits d’esquerra tenen una gran tendència a viure escissions i les capelletes d’unes i de les altres li amargaran l’existència ja sigui en el govern o en l’oposició.

Subscriu-te per seguir llegint