Opinió

El Barça vol el monopoli

Fa uns dies, Diari de Girona va reunir sis exjugadors de la UE Figueres amb motiu del trentè aniversari del descens de Segona A, després d'haver militat set anys en aquesta categoria, i haver acaronat en un parell d'ocasions l'ascens a Primera divisió. En l'última jornada, el Figueres va fer els seus deures guanyant al Castilla (2-3), però l'Athletic B va vèncer per sorpresa al camp del Barça B i es va consumar el descens empordanès. A la mitja hora, el partit ja estava resolt amb un 0-3 al marcador, molt semblant a aquell famós Betis-Sporting (0-3), que va privar al Girona de pujar a Primera l'any 2015. En el reportatge publicat fa uns dies al nostre diari, l'exporter del Figueres Quim Ferrer, que havia jugat en el Barça Atlètic, explicava que «es va dir que el Barça volia el traspàs d'Eskurza». Cap dels altres entrevistats, la majoria amb passat al Barça, el va contradir.

El 20 de juliol de 1993, el periodista Lluís Canut publicava al diari El Mundo Deportivo una informació amb aquest contundent titular: «El Barça da la espalda al Lleida». Conec bé la història, per la meva amistat personal amb l'exentrenador José Manuel Esnal «Mané» i també amb Màrius Duran, el que fou gran president del Lleida i excel·lent persona. El Lleida acabava de pujar a Primera i va trucar a la porta del Barça per obtenir la cessió d'algunes promeses de l'equip blaugrana, com Tomas ChristiansenVucevicEkelundPinillaCarreras. El Lleida no demanava cap favor especial, estava disposat a fer un esforç econòmic per pagar el salari d'algun d'aquests jugadors. El Barça no n'hi va cedir cap, ni un. Va preferir deixar-los a altres clubs.

El Barça no ha ajudat mai a cap club català. Quan Joan Laporta va accedir per primer cop a la presidència del club, es va inventar, l'any 2004, la campanya «Fem país» per donar un cop de mà als clubs catalans, deien. El primer any, va fer un stage a Peralada i va jugar partits amistosos, o d'entrenament, a Palamós, Banyoles i Figueres. La iniciativa va durar de Nadal a Sant Esteve. Fins avui, mai més. Aquests són els fets.

Ara, ja no és que el Barça no ajudi al Girona FC, que no hi té cap obligació, sinó que li vol treure el futbolista, Oriol Romeu, sobre el qual ha pivotat el joc de l'equip la passada temporada. De debò, en el mercat futbolístic no hi ha més jugadors per cobrir la vacant de Busquets? Han de venir a fastiguejar i desmantellar el Girona? Acaben de descobrir l'existència d'Oriol Romeu, de 31 anys? De què els serveix tenir un exèrcit de tècnics pagats a preu d'or? Pel que sembla ni tan sols s'han adreçat primer al club, ho han fet abans amb el jugador, lògicament amb la pretensió que Romeu pressioni al Girona perquè el deixi marxar. Són el Barça i poden fer el que vulguin. Així actuen els supremacistes en qualsevol ordre de la vida. I, a més, han filtrat als seus portaveus dels mitjans de comunicació de Barcelona que intentarien rebaixar la clàusula de rescissió amb algun jugador del Barça B. No en van cedir mai cap quan el Girona estava a Segona A (Monchu fa tres anys era amb una clàusula de compra, força elevada, si l'equip pujava a Primera), i ara ho volen fer? Engrunes, no.

La Comunitat de Madrid (6,8 milions d'habitants) a més de comptar amb l'equip més llorejat del món, el Real Madrid, té altres tres equips a Primera: At. Madrid (86 temporades), Rayo Vallecano (20) i Getafe (18), a més de dos clubs a Segona A: Leganés i Alcorcón. A Madrid, hi ha espai per a molts. Catalunya (7,9 milions d'habitants) només té dos equips a Primera: el Barça i el Girona (tot just ara començarà la seva quarta temporada) i un a Segona A, l'Espanyol (87 temporades a Primera) i que, menystingut pels organismes oficials i per tots els grans mitjans de comunicació, porta uns anys fent tentines entre Primera i Segona. El Barça vol el monopoli de tot i esclafarà qualsevol que li faci un mínim d'obra. Quan jo era jovenet, el Joventut dominava el bàsquet, el Granollers l'handbol, el Reus l'hoquei. L'esport català d'elit era plural i divers. Ara, a Catalunya, només hi ha espai pel Barça: centralisme i exclusivitat. El Girona acaba de comprovar com les gasten. He trobat a faltar aquests dies una resposta contundent i ferma del club contra la intromissió del FC Barcelona. El problema és qui l'ha de donar? Delfí Geli, que no diu mai res? Els accionistes, amb passat i/o vinculacions al Barça? No sé si Oriol Romeu marxarà o no, però, encara que es quedi, ja han desestabilitzat al Girona.

Subscriu-te per seguir llegint