Opinió

Elogi de la ciutadania

Ciutadà anònim, segur que el diumenge vinent aniràs a votar. T’acostaràs al col·legi electoral assignat. Ensenyaràs la documentació pertinent a les persones de la mesa. Si has sigut previsor, portaràs els dos sobres que dipositaràs, el de color blanc en una urna i el de color sèpia a l’altra.

Si vas a la votació amb les mans buides, t’encaminaràs cap a una cabina o a una taula auxiliar i triaràs entre les paperetes de color blanc la formació política de la teva sintonia que es presenta per al Congrés. Alhora marcaràs com a màxim tres creus a les caselles que hi ha al costat de la llista de noms en el llençol de color sèpia per escollir els representants pel Senat que et facin més patxoca. I, amb la consciència d’haver complert amb el dret a la participació política, tornaràs a casa per conèixer la victòria d’uns i la derrota dels altres.

En el cas que hagis votat per correu, t’estalviaràs el passeig fins al local de la votació. No passis ànsia ni tinguis cap recel. El teu vot serà escrutat. El dia de les eleccions, el 23 de juliol, acabada la votació i abans de l’escrutini, els integrants de la mesa introduiran els sobres rebuts a l’urna, i seran els mateixos ciutadans de les meses els qui comptaran les paperetes.

No facis cas del cretinisme polític dels líders de partits de la dreta i la ultradreta que, amb l’ajuda de determinats mitjans de comunicació, deixen anar sospites infundades sobre la incapacitat del servei de correus per tramitar l’allau de sol·licituds. Una tàctica semblant a l’emprada per Trump en les eleccions dels Estats Units. I que va inspirar l’assalt d’uns fanàtics al Capitoli.

Aquí, ja li han sortit imitadors. Si el pare és músic, el fill és ballador, diu el refrany. El propòsit és escampar dubtes sobre la credibilitat del sistema electoral, insinuar la possible manipulació del vot i qüestionar la legitimitat dels resultats si no són favorables al triomf dels reaccionaris. Així, doncs, aquestes eleccions són especialment importants per a tots aquells que temen el retrocés dels drets i de les llibertats ciutadanes per les polítiques regressives del PP, aliat amb Vox sempre que convingui per tal d’aconseguir el poder.

Qualsevol que es consideri un defensor de la llibertat, la igualtat i la solidaritat ha de prendre partit i deixar l’àrea de confort del tant-se-me’n-fotisme. La crida a mobilitzar-se va dirigida a la ciutadania de l’esquerra no independentista perquè els partits independentistes sempre anteposen la qüestió identitària a la problemàtica social.

El teu vot serà per aquells que es comprometin en ampliar les llibertats individuals, en reduir les desigualtats socials i en procurar més benestar per a tothom.

Endavant les atxes! Ciutadans, a votar!

Subscriu-te per seguir llegint