Opinió

Ciència i ideologia

El debat sobre la construcció d’un parc eòlic marí davant del Cap de Creus fa temps que s’ha tornat més ideològic que tècnic. A les pàgines d’aquest diari, opinadors, professors universitaris i científics han intercanviat punts de vista, però també, cada vegada més, retrets.

El comunicat que aquesta setmana han fet els opositors al parc, reclamant el posicionament del rector de la UdG, després que diversos professors de la UdG s’hagin mostrat partidaris de la instal·lació, no té cap mena de sentit. Cal recordar que també hi ha professors de la mateixa universitat, i fins i tot el director d’alguna càtedra, alineats amb les tesis dels opositors.

Sense entrar a valorar la raó i qualitat dels arguments d’uns i altres, el que estan fent tots ells és un exercici de llibertat d’expressió i de llibertat acadèmica. Intentar forçar el rector de la universitat a prendre una posició, i per tant a desautoritzar part de la comunitat universitària, suposa abandonar el camp de la racionalitat i entrar en el dogmatisme.

Per a què aquest parc arribi a ser una realitat calen encara molts passos. Mentrestant, benvinguts els debats en positiu i fugim de les veritats absolutes, dels axiomes indiscutibles, i de les purgues acadèmiques.

Subscriu-te per seguir llegint