Dormir: un plaer o un malson?

Almudena Álvarez (efe). Palència

Dormir bé és essencial per a la salut i la qualitat de vida. Tot i això, hi ha moltes persones que no dormen prou o de forma adequada perquè pateixen apnea del son, un trastorn silenciós que només es tracta en la quarta part dels casos. Tal com recull la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (Separ), un 30% de la població pateix algun tipus de trastorn del son, i l’apnea obstructiva del son (AOS) és un dels més prevalents.

Tot i això, la major part dels casos estan sense diagnosticar. «Tots els estudis que es fan reflecteixen que hi ha un infradiagnòstic d’aquest trastorn», explica la doctora Andrea Crespo, especialista en medicina del son a l’Hospital Río Carrión de Palència. «El que estem diagnosticant actualment és només la punta de l’iceberg», afegeix també Esther Alonso, coordinadora de la Unitat del Son al mateix hospital.

I és que, encara que l’Apnea Obstructiva del Son (AOS) sigui una patologia molt freqüent, i a Espanya al voltant de dos milions de persones la puguin patir, segons dades recollides per la Separ, la veritat és que en la majoria dels casos no afloren.

De fet, només un 25% de les persones que pateixen aquest trastorn segueixen un tractament malgrat ser crònic i tenir importants conseqüències per a la salut i la qualitat de vida com l’excessiva somnolència diürna, increment de la incidència en accidents de trànsit i laborals, hipertensió arterial, malalties cardiovasculars, ictus o deteriorament cognitiu.

Com expliquen les dues pneumòlogues de l’hospital de Palència, «tenir una apnea és deixar de respirar», la respiració s’interromp durant el son més de deu segons i es produeix una caiguda de la saturació d’oxigen, fet que provoca que la persona es desperti a la nit.

Més homes que dones

És a més una patologia molt prevalent que afecta més homes (12%) que dones (6%), també es dóna en els nens i en els últims anys està augmentant a tot el món a causa de factors com l’obesitat i l’envelliment de la població.

Tot i que es tracta d’un desajust molt freqüent, no tots els hospitals d’Espanya tenen una unitat específica per al diagnòstic i el tractament dels trastorns del son. A Castella i Lleó només el de Palència i el Clínic de Valladolid compten amb aquest servei, que a més a més ha estat acreditat per la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica amb el grau d’excel·lència a nivell nacional.

«Aquesta acreditació reflecteix la qualitat amb què treballem en aquesta unitat, les proves que es fan i el nivell de recerca i docència que mantenim», explica Andrea Crespo.

Només l’any passat 1.411 pacients van passar per la consulta del son de Palència, on es van fer 412 estudis i en el 87,8% es va confirmar un diagnòstic d’apnea.

«No obstant, el nombre de pacients que pateixen aquesta patologia és previsiblement molt més gran, ja que s’estima que hi ha un elevat nombre sense diagnosticar», insisteix la doctora Alonso Sastre, responsable de la Unitat des del 2009.

Tot i que segueixi existint un infradiagnòstic dels casos, la veritat és que unitats especialitzades com la de Palència cada vegada reben més peticions que arriben des de totes les especialitats mèdiques, però sobretot des d’Atenció Primària.

«El gruix dels pacients arriba des d’Atenció Primària. Vénen acompanyats per les parelles, alguns preocupats perquè ronquen, altres desesperats perquè no descansen», apunten les especialistes. En molts casos són persones que acudeixen molt a la consulta del metge per problemes de son, dispnea, fatiga, arítmies, hipertensió arterial i obesitat.

Per aquesta raó, totes dues creuen que els metges d’atenció primària podrien contribuir a millorar el diagnòstic d’aquest trastorn, sense haver de derivar els pacients a un especialista. «És fonamental un diagnòstic precoç i l’Atenció Primària és la primera baula. Seria com vacunar una persona perquè s’estaria evitant una malaltia més greu», assegura Crespo.

«És medicina preventiva en majúscules», afegeix Alonso. Sense oblidar l’estalvi que suposa això en la despesa sanitària, ja que «hi ha estudis que confirmen que tractant els problemes del son es prevenen moltes altres patologies que augmenten la demanda que hi ha en l’Atenció Primària».

En aquesta línia, el metge resident Javier Sánchez (Hospital Río Carrión) ha realitzat un estudi per millorar el diagnòstic de pacients amb alta probabilitat de patir apnea obstructiva del son, que ha estat premiat recentment per la Societat Castellanolleonesa i Càntabra de Patologia Respiratòria.