Sabies que l'edulcorant aspartam pot ser nociu per a la salut?

Segons la SEA i de la Societat Espanyola de Medicina Interna, l'edulcorant pot tenir efectes nocius pel nostre sistema cardiometabòlic

Consumir edulcorants artificials pot fer que patim diabetis tipus 2

Saps que els edulcorants no ajuden a baixar de pes?

Saps que els edulcorants no ajuden a baixar de pes? / Racool_studio

Rafa Sardiña

A l'hora de cuinar, cada vegada ens hi mirem més. Volem menjar saludablement i gaudir d'àpats dolços. Això és possible? Sí. Sovint ho podem fer canviant els aliments, tot i preparar postres, o altres menjars com pizzes, etcètera. Només necessitem trobar aliments o substitutius més sans. A Internet n'hi ha un munt, però, tots són fiables? Avui us expliquem el cas de l'edulcorant aspartam; aquest tipus d'edulcorant és un dels més utilitzats en els refrescos baixos en calories, llaminadures i medicaments. Tot i que, nosaltres no tenim el control sobre aquest aliment i la seva preparació, les farmacèutiques i les empreses alimentàries sí. Doncs, compte, perquè si sols prendre aquest edulcorant, la teva salut està en joc. Segons l'OMS (l'Organització Mundial de la Salut) aquest producte ha estat declarat com a "possible cancerigen" per als humans.

L'Agència Internacional de Recerca sobre el Càncer (IARC) i l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura estableixen que l'evidència científica és limitada.

Però, ha estat classificat dins del grup 2B, per la qual cosa podria provocar càncer. El comitè d'experts manté que la ingesta diària recomanable no ha de superar els 40 mil·ligrams per quilo de pes al dia.

No obstant això, aquests no són els únics "riscos" dels edulcorants.

Els doctors Francisco Gómez Delgado i Pablo Pérez Martínez, membres de la Societat Espanyola d'Arterioesclerosi (SEA) i de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI) han publicat un estudi que evidencia que, lluny d'incidir positivament en la nostra salut, tenen "efectes negatius per al sistema cardiometabòlic"

Un home consumeix sacarina per a endolcir un te.

Un home consumeix sacarina per a endolcir un te. / DdG

Tradicionalment, el consum dels edulcorants artificials es presentava com una alternativa per a la reducció de l'aportació calòrica en la dieta, per la qual cosa s'havia establert com una opció ideal especialment interessant en persones amb sobrepès i obesitat.

Però els autors de l'estudi determinen que el consum d'aquests productes afavoreix "un increment ponderal derivat de diferents mecanismes en l'àmbit neuroendocrí relacionats amb la sacietat i que s'activen de manera anòmala després de ser consumits".

  • No tenen cap mena de "benefici sobre el control del pes" i assenyalen que "no poden ser una alternativa a altres mesures nutricionals més saludables com el consum de productes d'origen vegetal, la reducció del consum d'aliments processats i la realització d'activitat física regular".

El consum d'edulcorants augmenta el risc de patir diabetis

El consum d'edulcorants artificials incrementa entre un 18% i un 24% el risc de desenvolupar diabetis mellitus tipus 2 i fins i tot fins a un 44% de desenvolupar síndrome metabòlica (grup de factors de risc de malaltia cardíaca, diabetis i altres problemes de salut).

El consum d'edulcorants artificials provoca alteracions en la regulació dels mecanismes de la sensació de sacietat, a més d'alteracions en la microbiota intestinal, i un increment de la secreció d'insulina. Tot això genera l'escenari perfecte per al desenvolupament de diabetis.

Prova de la glucosa amb un glucòmetre

Prova de la glucosa amb un glucòmetre / Arxiu

El principal autor d'aquest treball, el doctor Gómez Delgado, indica que "existeixen proves suficients que ens permeten establir que el consum d'edulcorants artificials interfereix de manera negativa en el nostre metabolisme, especialment en el metabolisme de la glucosa, augmentant el risc de desenvolupar diabetis mellitus tipus 2".

Però, hauríem d'evitar consumir edulcorants? El doctor Pérez Martínez subratlla que "l'ideal seria limitar el seu consum o fins i tot evitar afegir edulcorants artificials al cafè o les infusions".

Els edulcorants són segurs?

L'OMS ja va advertir el mes de maig passat que no serveixen per a res si el que pretenem és perdre pes, mantenir un pes saludable o reduir el risc de patir malalties com a cròniques com la diabetis.

Pel que fa a aquests efectes no desitjats que aquests productes substitutius del sucre poden provocar a llarg termini, poden no respondre tant als efectes nocius de consumir els edulcorants com al fet que no contribueixen a solucionar els problemes de salut associats al pes i les malalties cròniques derivades.

És important remarcar que tant l'OMS com l'Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) estableixen que el seu consum és segur, ja que tots aquests productes passen les corresponents proves toxicològiques de seguretat i el seu ús està regulat per la legislació.