La Generalitat demana a l'Estat que aporti diners per ampliar la dessaladora de Blanes davant la sequera

El projecte per la segona planta més gran de de Catalunya després del Prat està pressuposta en un import preliminar de 220 milions d'euros

EFE

La Generalitat catalana ha demanat al Govern de l'Estat que s'impliqui en el finançament d'actuacions en infraestructures hidràuliques, com l'ampliació i la construcció de dessalinitzadores, davant la "catàstrofe" que està suposant la sequera per a Catalunya. Al llistat figuren el projecte d'ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera de Blanes (Girona), la segona de Catalunya després del Prat, per un import preliminar de 220 milions d'euros, i la construcció d'una tercera al riu Foix, entre Cubelles (Barcelona) i Cunit (Tarragona), estimada en 116 milions.

Així ho exposa la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, en una missiva adreçada a la vicepresidenta quarta i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera.

Catalunya acumula 30 mesos de sequera, cosa que ha portat les reserves globals de les conques internes al 26% i unes restriccions a l'àrea metropolitana de Barcelona que previsiblement hauran de ser més severes al setembre si no plou.

"Estem davant d'una situació que podríem qualificar de catàstrofe i que tindrà unes repercussions socioeconòmiques importants si no actuem immediatament", de manera que "és moment que el Govern espanyol doni suport a Catalunya per superar aquesta crisi hídrica", assenyala Jordà.

A la carta, la consellera repassa algunes de les aportacions que els diferents governs de l'Estat han dut a terme des dels anys 90 en situacions crítiques a diferents punts d'Espanya i trasllada a Ribera un document annex amb la proposta d'inversions que planteja la Generalitat per a fer front a una crisi hídrica que, per efecte del canvi climàtic, podria haver vingut per quedar-s'hi, diu.

També altres actuacions per incrementar la potabilització i la reutilització d'aigües, així com la recuperació de pous i aqüífers.