Dos anys i mig de presó pel pare que va abusar del fill a Arbúcies com un "joc"

L’Audiència de Girona conclou que el seu trastorn no l’impedeix ser conscient de la il·licitud dels fets

La pena s'ha rebaixat perquè l’acusat va confessar i perquè el cas ha patit retards

La façana del Palau de Justícia, seu de l'Audiència de Girona

La façana del Palau de Justícia, seu de l'Audiència de Girona / ACN

Ariadna Sala

Ariadna Sala

L’home que va admetre davant el tribunal de la secció quarta de l’Audiència de Girona que va abusar del seu fill de 5 anys a Arbúcies durant dos anys ha estat condemnat a dos anys i mig de presó.

La pena, que podia arribar fins als 6 anys de presó per aquest delicte, ha estat rebaixada per dues circumstàncies: l’home ha admès des del principi que feia tocaments als genitals del seu fill, tot i que assegurava que no tenia cap intenció sexual, sinó que ho feia «com un joc». En segon lloc, el temps que ha trigat el cas a arribar a judici, quatre anys i dos mesos, també ha suposat l’aplicació d’una segona atenuant de dilacions indegudes.

El condemnat va declarar durant el judici, que va tenir lloc a finals de gener, que feia petons a la boca i llepava els genitals del seu fill «com un joc» que no tenia «cap connotació sexual». Segons ell, era la seva manera de «mostrar afecte», i si el nen li deia que parés era perquè «tenia pessigolles». Segons ell, com que el nen era petit, els fets no podien emmarcar-se dins d’un context sexual, però va admetre que va pensar que el menor podia sentir-se incòmode perquè un dia li va preguntar per què no li feia aquella mena de petons al seu germanastre i a ell sí. Va ser el mateix nen qui va explicar els fets a la seva mare, que havia detectat que el menor no volia anar amb el seu pare. Els abusos es van repetir entre el 2017 i el 2019, mentre el nen tenia entre 5 i 7 anys.

L’home té diagnosticat un trastorn de psicosi idiopàtica amb ideació delirant messiànica, que amb tot, no altera les seves facultats per discernir en la il·licitud de l’acte. Ho va assegurar la forense que li va fer l’exploració i així ho remarca la sentència, que indica que la naturalesa sexual d’aquests tocaments «no pot ser aliè al coneixement d’una persona mitjana que visqui a la nostra societat». 

Ordre d’allunyament

El tribunal també ha imposat diverses mesures accessòries al condemnat, entre les quals una ordre d’allunyament contra el seu fill durant 7 anys i mig, la pèrdua de la pàtria potestat durant 6 anys i la prohibició de treballar en professions en contacte amb menors durant 6 anys. 

A més, la resolució, que encara no és ferma i es pot recórrer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, l’obliga a d’indemnitzar el seu fill amb 6.000 euros pels danys morals que ha patit, entre els quals inseguretat, baixa autoestima, confusió i inseguretat. Es tracta de la petició que feien les acusacions.