La Ruta dels Indiketes, un recorregut de gairebé 500 km per l’Empordà

La iniciativa pretén impulsar la memòria històrica i el patrimoni cultural del territori

Una persona en un dels trajectes de la Ruta dels Indiketes.

Una persona en un dels trajectes de la Ruta dels Indiketes. / DdG

DdG

La Ruta dels Indiketes, un recorregut de 476 km que envolta les comarques de l’Alt i el Baix Empordà, es consolida com un dels itineraris de referència per promocionar el turisme de proximitat, segons els seus organitzadors. Aquesta ruta «reivindica la memòria històrica i el patrimoni cultural empordanès i enforteix l’oferta turística local», asseguren.

Estructurada en 22 etapes d’entre 20 i 30 km cadascuna i diferents graus de dificultat i desnivell acumulat, la ruta ressegueix de forma circular la xarxa de senders històrics que van dibuixar sobre el territori els Indiketes, els habitants ibers que ocupaven la zona de l’Empordà durant l’època preromana, abans de l’entrada de les tropes romanes a través del port emporità l’any 218 aC.

Ruta dels Indiketes.

Ruta dels Indiketes.

La ruta es configura com una oferta turística que vol fer prendre consciència del llegat del poble iber a la zona, a través dels camins, monuments megalítics, edificacions com monestirs, necròpolis, ermites i esglésies romàniques i preromàniques, runes dels antics poblats i ciutats gregues i romanes, entre d’altres. Per aquesta raó, tot i que en alguna zona costanera i muntanyosa es passa pel GR-92 (Sender de la Mediterrània) i el GR-2 (La Jonquera- Sant Adrià del Besòs), en la majoria dels trams s’utilitzen camins no senyalitzats que confereixen un caràcter especial a l’itinerari.

«La Ruta dels Indiketes neix amb la voluntat de projectar la nostra terra a l’exterior, no només en l’àmbit local sinó també a l’estranger, on Catalunya es configura com un pol d’atracció turística»

Josep Montalat

— Creador de la Ruta dels Indiketes

El recorregut està pensat per seguir-lo en un format autoguiat, amb el suport, materials i informació d’interès facilitats a la pàgina web del projecte (www.rutadelsindiketes.com), i mitjançant la descàrrega del track del recorregut en format GPX pels GPS, que permet visualitzar i seguir la ruta de forma autònoma.

La iniciativa ha estat creada aquest 2023 pels empordanesos Josep Montalat i Mercè López de forma voluntària. «La Ruta dels Indiketes neix amb la voluntat de projectar la nostra terra a l’exterior, no només en l’àmbit local sinó també a l’estranger, on Catalunya es configura com un pol d’atracció turística, en aquest sentit», exposa Montalat, que va idear aquest recorregut inspirat per altres rutes emblemàtiques d’Espanya.