Un estiu entre crims

Una tria de novel·les policíaques, «thrillers» i crònica negra signades per autors gironins per acabar de passar un agost sufocant

Una llibreria de Calonge, en una imatge d'arxiu.

Una llibreria de Calonge, en una imatge d'arxiu. / ANIOL RESCLOSA

Alba Carmona

Alba Carmona

Un segrest a la Costa Brava de principis dels 80, una trama de corrupció i delinqüència inspirada en el somni fallit de l’escultor Eduardo Chillida a Fuerteventura o un crim mediàtic dels anys 20 són algunes de les històries amb rerefons negre signades per autors gironins que conviden a fer una capbussada literària per ajudar a passar la calor aquests darrers dies d’agost. A continuació hi ha una selecció d’obres que han publicat durant el 2023 plomes gironines més que contrastades, com Anna Carreras i Jordi Dausà, però també debutants com Jordi Coll. 

«Vides en cercle»

Després d’estrenar-se amb #Finsaquí, l’escriptor selvatà Cesc Cornet ha publicat Vides en cercle, una trama que inclou tres afers criminals separats per dues dècades i relacionats amb una mateixa família, els Gasull. 

L’any 1983, algú segresta la Sílvia Gasull durant la festa major de Monells. Vint anys més tard, els pares de la nena apareixen brutalment assassinats a casa seva, a Begur. I, ja en l’actualitat, en Joan, l’únic viu dels Gasull, mor quan està a punt de rebre el premi a l’empresari de l’any. Publicat per Llibres del Delicte, té la crítica a la destrucció del territori com a teló de fons. 

«Cabanes dins el bosc»

També furga en un fet del passat Josep Viñas a Cabanes dins el bosc, editada per Brau. El saltenc construeix un thriller psicològic a partir del segrest d’una nena -o més ben dit, el record del segrest, trenta-cinc anys després- en un bosc d’una urbanització de l’Escala, a cala Montgó, on el mateix Viñas passa els estius des de fa dècades.

«La nit del gall»

Un thriller amb aires orwellians és el que proposa Jordi Dausà a la seva sisena novel·la, publicada per La Campana.  

Després de dedicar-se a les novel·les negres que fugen dels clixés, aquest any el cassanenc ha tornat a les llibreries amb La nit del gall, una història situada d’aquí a uns vint anys, en un entorn inhòspit i poc amable, marcat per la tecnologia hostil i intrusiva, però que no encaixa en el paraigua de les distopies i que, amb ritme frenètic, humor negre i una bona dosi de suspens, narra la fugida endavant d’en Matt, un sexagenari que, en tornar a casa per Nadal, s’endú per error de l’aeroport una maleta que no és la seva.

«Les pedres escrites»

L’escriptora i científica gironina Cristina Malagelada ordeix una trama de corrupció i crims entorn del somni frustrat d’Eduardo Chillida a Fuerteventura a Les pedres escrites, la seva quarta novel·la. 

La perversió del projecte fallit de l’escultor basc per transformar la muntanya de Tindaya en una obra d’art natural és el punt de partida amb què l’autora juga a idear una guerra d’interessos creuats entre polítics corruptes, ecologistes, sicaris i surfistes, perquè el surf és una font molt important de recursos a l’illa. Publica Llibres del Delicte. 

«El preu de la sang»

Jordi Coll debuta en el mercat editorial amb un thriller ambientat al Pirineu, El preu de la sang. L’autor de Breda, terrissaire de professió, escriu novel·les de misteri i intriga des de fa anys, però arran de l’autoedició de L’increïble cas de l’ardiaca de noranta anys, va captar l’atenció d’un gran segell, Rosa dels Vents, que li ha publicat aquesta història de suspens que arrenca amb la desaparició d’una nena i la troballa d’un cadàver en un petit poble del Pallars Sobirà. 

Per investigar els dos casos, Coll recupera el personatge de la inspectora Renée Colomer, la protagonista de la seva primera obra. 

«Vigila amb mi»

Amb Vigila amb mi, Anna Carreras completa una trilogia negra, iniciada amb L’ull de l’escarabat i Halley 2042. Publicada amb el segell de Llibres del Delicte, són tres obres amb universos totalment independents però amb un tret en comú: personatges femenins molt potents, amb un objectiu clar i pocs escrúpols per aconseguir-lo. 

Aquesta vegada l’escriptora i traductora resident a Girona narra la història de l’Emma, una pintora que somia amb una gran exposició i detesta la mediocritat, per això quan la detecta en algú l’ha de matar.  

«Quinqui connection»

El palmesà Sebastià Bennasar, que viu a Olot des de fa temps, torna a la seva Mallorca natal amb Quinqui connection (Llibres del delicte), la seva novel·la més gamberra: una història de violència a Son Banya, el poblat on es ven la droga a l’illa. 

Narrada en dos plans temporals, és també una crítica a la pressió turística a les Balears i una mostra de com era el periodisme a finals dels anys 90.

«La mort misteriosa de Dolors Bernabeu»

Ja lluny de la ficció, La mort misteriosa de Dolors Bernabeu del gironí Josep Sala i Cullell és una oportunitat per recuperar un dels casos criminals més mediàtics dels anys 20. El llibre, editat per Pòrtic, reconstrueix a partir de la premsa i documents de l’època i de el misteri al voltant de la mort d’una jove al passatge d’Escudellers de la capital catalana l’any 1925, un cas que va ocupar pàgines de diari i amb dos bàndols enfrontats: els qui defensaven la teoria del suïcidi i els qui hi veien un assassinat. 

Subscriu-te per seguir llegint