L’habitatge s’encareix un 3,6% a Girona malgrat la caiguda de la compravenda

La taxadora Tinsa espera que la demanda residencial continuï moderant-se i això provoqui una estabilització dels preus

Un home davant l'aparador d'una immobiliària, en una imatge d'arxiu.

Un home davant l'aparador d'una immobiliària, en una imatge d'arxiu. / Manu Mitru

EFE

El preu de l’habitatge a les comarques gironines s’ha enfilat un 3,6% en el tercer trimestre de l’any en comparació amb el mateix període de l’any passat, segons un estudi de la taxadora Tinsa. En comparació amb el segon trimestre de l’any, el preu dels habitatges en venda també ha crescut, concretament un 1,8%. De mitjana, el preu del metre quadrat és de 1.740 euros.

Aquests augments continuen afectant els immobles a la venda al parc residencial gironí, malgrat que la signatura d’hipoteques i el nombre de compravendes d’habitatges registren xifres a la baixa a Girona. Les últimes dades disponibles, que corresponen al mes de juliol, mostren com la signatura d’hipoteques sobre habitatges va caure un 23,5% durant el mes de juliol a les comarques gironines en comparació amb el mateix període de l’any passat i el nombre d’operacions de compravenda de pisos a les comarques gironines va disminuir al juliol un 16,9%.

Aquesta situació no és exclusiva a Girona, sinó que s’estén a tot Espanya. A l’Estat, el valor mitjà de l’habitatge nou i usat el tercer trimestre de l’any s’ha incrementat un 5% en taxa interanual i un 1,4% en taxa trimestral, segons reflecteix Tinsa. Els preus residencials, per tant, es mantenen malgrat la contracció de les compravendes que s’observa des del darrer trimestre del 2022.

La resistència dels preus

Entre els factors que expliquen la resistència que mostren els preus, Tinsa destaca que l’habitatge continua canalitzant estalvis i que, tot i que la política monetària està reduint el crèdit hipotecari concedit, no s’està produint una caiguda de demanda. La taxadora espera que la demanda residencial continuï moderant-se de manera gradual cap a la mitjana històrica, cosa que, unida a una oferta d’habitatge limitat, mantindrà els preus a l’entorn de l’estabilització el que resta d’any. Tot i la pujada de tipus, la taxadora creu que el restabliment del poder adquisitiu de les llars davant la inflació i la bona posició del mercat residencial espanyol evitaran que la demanda es desplomi mentre l’ocupació resisteixi.