La bèstia negra apareix i aparta a l’Spar Girona de les semifinals

Les blaugrana, que havien perdut de sis a l'anada, capgiren l'eliminatòria dels play-offs (59-66)

Shay Murphy i Terezia Palenikova, després del partit.

Shay Murphy i Terezia Palenikova, després del partit. / ANIOL RESCLOSA

Clara Julià

Clara Julià

La bèstia negra va tornar a aparèixer ahir a Fontajau. Tot i els sis punts d’avantatge del partit d’anada (50-56), el Barça Santfeliuenc va capgirar l’eliminatòria i ja és a semifinals de la Lliga Femenina Endesa. El malson de l’Uni va començar al primer quart, quan els triples de Kristina Rakovic i Jolene Anderson van permetre a les blaugranes agafar un avantatge que ja no van deixar anar en cap moment. De fet, el Barça va arribar a dominar el partit de dotze punts. Tot i això, seguint la característica habilitat de l’Spar de ressuscitar, les jugadores de Bernat Canut -sense Marianna Tolo que no va jugar per tenir una inflamació a la planta del peu- van tenir fins a dues possessions per endur-se l’eliminatòria.

Quan l’equip perdia de set (59-66), primer Rebekah Gardner amb un tir en suspensió errat i després Brittney Sykes, que es va jugar la darrera possessió sense èxit intentant fer una passada a Labuckiene, van acabar de posar el punt final a una temporada amarga. El Barça es consolida com la bèstia negra de l’Spar Girona després de derrotar-lo en el primer partit oficial (les semifinals de la Lliga Catalana), en el partit d’anada a la lliga i amb l’eliminatòria d’ahir.

L’Spar Girona s’acomiada de la temporada 2022-23 amb cares llargues i un final que bé podria ser una al·legoria de l’any. Ho reconeixien les jugadores i l’entrenador en declaracions després del partit. «Podem fer servir la paraula ‘fracàs’ per haver arribat als moments importants de la temporada en les condicions en les quals hi hem arribat», indicava Bernat Canut.

«Podem fer servir la paraula ‘fracàs’ per haver arribat als moments importants de la temporada en les condicions en les quals hi hem arribat»

Bernat Canut

— Entrenador de l'Spar Girona

El tècnic, que encara no té el futur definit, demanava reflexió per trobar les respostes a un fil de problemes, alguns dels quals no han transcendit, que han portat al vestidor a situacions límit. «Ens hem aixecat una vegada, i una altra, i una altra i una altra. No estàvem preparades per tenir un final així. És molt dur», expressava una Giedre Labuckiene que, davant l’absència sensible de Tolo, es va haver de multiplicar duran el partit. 

Giedre Labuckiene defensada per Guerrero i Hamblin duran una acció del partit.

Giedre Labuckiene defensada per Guerrero i Hamblin duran una acció del partit. / ANIOL RESCLOSA

La remuntada impossible

Un derbi català mai decep. I si hi ha una eliminatòria en joc, encara menys. El Barça va sortir a pista conscient de l’àrdua tasca que tenia davant, remuntar sis punts a les locals. Amb això en ment, Kristina Rakovic va propiciar el primer avantatge local amb dos triples que van impulsar a les blaugrana tan bon punt va començar el partit. Les jugadores de Bernat Canut, sense Tolo, no volien despenjar-se, però va aparèixer Jolene Anderson amb dos triples més per mantenir a ratlla a les seves contrincants.

Brittney Sykes en una acció del partit.

Brittney Sykes en una acció del partit. / ANIOL RESCLOSA

Els nervis començaven a fer mossa en les locals, que no aconseguien trobar l’encert per a capgirar el marcador malgrat restar a l’aguait del Barça. A tot això, Ainhoa López (20 punts) apareixia amb un triple que era una estocada per a les gironines (21-28). Les blaugrana arribaven al descans amb un resultat que posava en alerta al cos tècnic local: 27-34. Set punts.

A l’Uni li tocava remar si volia aconseguir un bitllet per a les semifinals. Però era Ainhoa López qui tornava a aniquilar amb un triple que col·locava la màxima diferència (29-39). El Barça començava a jugar a plaer, sense cap pressió, mentre que les locals s’enfonsaven en un got d’aigua, fet que aprofitava López per estirar la distància fins als +12. Per fortuna local, Rebekah Gardner -que rebia el premi com a integrant del quintet ideal de la Lliga Femenina Endesa 2022-23 abans de començar el duel- es posava el mono de treball i apareixia amb dues accions consecutives que despertaven a la grada (35-43).

Ceci Muhate, amb la pilota a les mans, en una acció del partit.

Ceci Muhate, amb la pilota a les mans, en una acció del partit. / ANIOL RESCLOSA

Les jugadores d’Isaac Fernández estaven en bonus i Gardner ho va aprofitar per tornar a posar al seu equip en el partit (40-45). Palenikova retallava distàncies i Bernat Canut respirava per primera vegada en molts minuts. A l’inici del darrer quart, quatre punts separaven als dos equips. Shay Murphy -que encara té el dit trencat- va aparèixer amb un triple que va posar els nervis al cos blaugrana (52-53) però va tornar a aparèixer López, omnipresent, per estirar el marcador a favor de les visitants. I, tot i que l’Uni estava dins l’eliminatòria, no aconseguia posar-se per davant en el marcador. Fet que aprofitaven Anderson i López posaven per tornar a posar a les seves +7 (59-66).

Final taquicàrdic

Quan faltava un minut, el Barça dominava de set i l'Uni tenia l'eliminatòria perduda, però quedava temps per fer un gir de guió si les locals aconseguien anotar en els seixanta segons restants. Gardner tenia la pilota i ho va provar amb un tir en suspensió que no va entrar. Acte seguit, Sykes, amb 19 segons per davant, va esgotar la possessió intentant una passada amb Labuckiene que no va resultar. 

Laia Flores i Shay Murphy després del partit.

Laia Flores i Shay Murphy després del partit. / ANIOL RESCLOSA

La botzina final va ressonar a Fontajau i les cares de les jugadores escenificaven una temporada llarga i finalitzada de manera amarga. L’equip no es perdia unes semifinals de play-off des de 2014 i, després de ser-hi durant 4 anys consecutius, l’any que ve no disputarà l’Eurolliga.

Les jugadores del Barça CBS celebrant la victòria.

Les jugadores del Barça CBS celebrant la victòria. / ANIOL RESCLOSA

Semifinals: El Barça vol fer història davant el Perfumerías Avenida

El Barça CBS vol seguir fent història i, per fer-ho, s'enfrontarà al Perfumerías Avenida en l'encreuament de semifinals. Les jugadores d'Isaac Fernàndez, que ahir van derrotar a l'Uni, han fet una temporada històrica classificant-se per la Copa de la Reina i arribant a les semifinals de la lliga en el seu primer any del Santfeliuenc en la màxima competició. Per la seva banda, les jugadores de Pepe Vázquez es van desfer sense embuts del Cadí La Seu posant peu i mig a les semifinals després de derrotar a les jugadores de Jordi Acero per 47 punts en el partit d'anada. Les de Castella i Lleó van resoldre sense problemes (82-56) en el partit de tornada i visiten al Barça CBS per disputar aquest dijous el primer duel de semifinals al Palau d'Esports Juan Carlos Navarro.

D'altra banda, l'altra semifinal enfrontarà al Casademont Saragossa amb el València, campiones de la fase regular. Les taronges, que van quedar eliminades de la Copa de la Reina precisament per les aragoneses, també tindran opció a la seva revenja particular. Les jugadores de Rubén Burgos, que enguany han disputat per primera vegada l'Eurolliga arribant a quarts de final, van patir més de l'esperat per doblegar a l'Estudiantes en el partit d'anada, però van resoldre ahir sense problemes (77-35) el matx davant de les germanes Massey i Melissa Gretter. Les de Carlos Cantero, que havien perdut el partit d'anada amb el Gernika, van capgirar l'eliminatòria (64-52) amb una estel·lar Mariona Ortíz (18 punts i 5 assistències). Les aragoneses, de fet, ja tenen el bitllet per a l'Eurolliga assegurat després de guanyar la Copa de la Reina i s'enfronten a un València que té la pressió de voler repetir curs a l'Eurolliga.

Subscriu-te per seguir llegint