Interior no investigarà els Mossos que van actuar en la protesta antimonarquia

El conseller afirma que «la supervisió de l’actuació policial no ha apreciat motivació suficient» per realitzar indagacions «disciplinàries»

Els Mossos detenint el portaveu de la Coordinadora Antimonàrquica de Girona.

Els Mossos detenint el portaveu de la Coordinadora Antimonàrquica de Girona. / ACN

Eva Batlle

Eva Batlle

Una manifestació antimonàrquica va acabar el dia 7 de juny amb tensió, cops de porra i la detenció del portaveu de l’entitat per atemptat a un agent de l’autoritat. L’enfrontament entre manifestants i els Mossos d’Esquadra es va produir davant les oficines de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi) i va haver-hi un moment de forta tensió quan els antimonàrquics van voler penjar una pancarta amb una escala i agents de l’ARRO dels Mossos ho van impedir. L’arrestar va caure sobre dels policies quan pujava l’escala. La protesta es va celebrar en rebuig als actes que la Fundació Princesa de Girona (FPdGi) havia programat a Girona.

L’actuació policial es va fer viral a les xarxes i la CUP va preguntar sobre els fets al Parlament de Catalunya. Concretament, el diputat Xavier Pellicer va demanar sobre la càrrega dels Mossos contra diversos manifestants presents a la protesta . En la resposta donada pel conseller d’Interior Joan Ignasi Elena d’entrada es dona una relació dels fets i sobre l’actuació policial.A banda també conclou que «la supervisió de l’actuació policial no ha apreciat motivació suficient per iniciar i sostenir una investigació en l’àmbit disciplinari». Tot i això, admet que sí hi ha una denúncia en l’àmbit penal i que en qualsevol cas si els ho requereixen la Direcció General de la Policia està a disposició de l’autoritat competent.

Pel que fa a la relació dels fets, el conseller destaca el tema de la col·locació de l’escala i el que va venir després. Considera que «els agents de l’ARRO van evitar que es recolzés l’escala a la façana de l’edifici i van contenir l’escomesa de les persones del grup de manifestants que insistien en el seu propòsit, protegint, a la vegada, la integritat de les persones allà presents, sense que fos necessari efectuar cap càrrega policial, atès que la situació no ho requeria». 

També subratlla que els agents que van participar d’aquest dispositiu policial «van actuar d’acord amb els principis de proporcionalitat, oportunitat i congruència, i van evitar una possible intrusió de manifestants a la institució o que alguna d’aquestes persones accedís a l’edifici».

Sobre la força utilitzada per la policia alhora de fer l’actuació, el titular d’Interior destaca que els Mossos «no van prendre imatges d’aquesta actuació i fins al moment no s’ha obtingut cap vídeo que permeti valorar la força realitzada per practicar la detenció». Pel que fa a la fotografia que es va fer viral -veure la foto-, segons Elena «tampoc permet valorar la força realitzada per practicar la detenció, atès que pot ser d’un moment estàtic o en moviment». Tot i això afegeix que sí que hi ha imatges «on es veu l’acció del manifestant contra la línia policial i la primera fase de la detenció, la qual és del tot correcta i ajustada a protocol», segons la seva opinió.

Cap denúncia de l’arrestat

D’altra banda, el titular d’Interior informa que no els consta cap denúncia del detingut ni han rebut cap requeriment del jutjat pels fets del dia 7 de juny. Finalment, també posa de relleu que els agents de l’ARRO no duien l’armilla d’ordre públic, on consta el número NOP (Número operatiu policial) i el motiu segons ell és que «el nivell de conflictivitat de la protesta no requeria la utilització d’aquest element addicional de protecció». Amb tot indica que sí que portaven el TIP a l’armilla antibales.

Subscriu-te per seguir llegint