Cas Daniel Sancho: Intenten que Tailàndia admeti un "testimoni protegit"

El 12 de desembre se celebra la vista decisiva abans del seu judici

La darrera carta de Daniel Sancho: "Edwin va voler violar-me i em vaig defensar"

Les imatges de la detenció de Daniel Sancho a Tailàndia

Les imatges de la detenció de Daniel Sancho a Tailàndia / EFE

Luis Rendueles

El 12 de desembre, el tribunal que acusa Daniel Sancho, el jove espanyol empresonat a Tailàndia per matar i desmembrar Edwin Arrieta, decidirà quins testimonis podran declarar en el judici contra ell. La defensa de Sancho intentarà que en aquesta llista s'inclogui almenys un testimoni protegit, segons ha sabut CAS OBERT, canal d'investigació i successos de Prensa Ibérica.

Es tracta d'un home que declararia a favor de Daniel Sancho, o més aviat en contra d'Edwin Arrieta, el cirurgià colombià assassinat. Aquest possible testimoni ha expressat que té por de les possibles conseqüències de les seves declaracions, de manera que els advocats de Daniel Sancho intentaran que el tribunal li atorgui la condició de "testimoni protegit", perquè pugui declarar amb certes garanties.

Un tercer home

Fonts del cas van explicar que altres dos homes podrien aportar també el seu testimoni sempre que rebés aquestes garanties, però aquest extrem està encara per confirmar. Si finalment s'afegissin a la llista de testimonis de la defensa, el tribunal tailandès decidirà si s'admeten.

Fonts consultades per CAS OBERT van indicar que Tailàndia admet la participació de testimonis protegits en els seus processos penals, tot i amb alguns matisos respecte a la legislació espanyola.

La decisió serà del tribunal provincial de Koh Samui, que porta el cas. En la vista del 12 de desembre, la fiscalia de Tailàndia proposarà la seva llista de testimonis i acusarà el jove espanyol d'assassinat amb premeditació, ocultació de cadàver i destrucció de documents.

Intent de violació

Per la seva part, la defensa de Sancho reiterarà els arguments que van ser avançats per CAS OBERT. El passat 2 d'agost, després de l'arribada del cirurgià a Tailàndia, ja en un bungalow, Daniel Sancho va anunciar a Edwin Arrieta la seva intenció de posar fi a la seva relació clandestina. Aquest, sempre segons la seva versió, es va negar i va intentar agredir-lo sexualment.

Llavors s'hauria iniciat una baralla entre els dos, tal com recull l'informe de la policia tailandesa, en la qual, sempre segons la versió de Daniel Sancho, Arrieta li hauria colpejat i mossegat. Ell, per la seva part, l'hauria empès i colpejat a Arrieta, que finalment va caure i es va colpejar amb el cap contra un dels mobles del lavabo de l'habitació, la qual cosa li hauria originat la fractura de l'os occipital del crani, segons revela l'autòpsia, i generat la mort.

Va ser després, segons ha confessat Sancho, quan va trinxar el cos, el va posar en bosses i el va llançar en diversos contenidors i al mar. Dies després, el 7 d'agost, va ser detingut per la policia tailandesa.

Per Instagram

Daniel Sancho i Edwin Arrieta es van conèixer per Instagram. A penes una setmana després, Arrieta va viatjar a Espanya per trobar-se físicament amb Sancho. Tots dos van estar a Madrid, Segòvia i Eivissa, entre d'altres llocs. Van anar als millors locals i els millors hotels, sempre pagava Arrieta.

Aquest li hauria ofert diners pels seus projectes de cuina. Inclus, segons les fonts consultades per CAS OBERT, li hauria comentat la possibilitat d'obrir un negoci hostaler en un suposat palauet que tindria a Mèxic.

Objecte sexual

Al cap d'un temps, segons fonts properes a Daniel Sancho, el jove es dóna compte que està en una "gàbia de vidre". Aquestes fonts afirmen que Daniel no és homosexual, però tot i així va iniciar una relació íntima amb Arrieta en la qual el va convertir en el seu "objecte sexual" i el "va obligar a fer coses que no volia".

Sancho decideix trencar la relació. Envia missatges a alguns amics als quals advertia que Arrieta "no és el que sembla". El cirurgià, assegura Sancho, el pressionava i el vigilava de manera obsessiva. També ho feia amb alguns dels seus amics i amigues. A l'agost, tots dos queden en veure's a Tailàndia.