A què ens referim si parlem de "Gaslighting" ?

La manipulació emocional et pot destrossar la vida

Gaslighting

Gaslighting / getty images

Eva Remolina / AMIC - AMIC - Redacció

El terme gaslighting s'utilitza per a descriure una forma de manipulació psicològica en la qual una persona intenta fer que una altra persona dubti de la seva pròpia percepció, memòria i seny. El terme prové de l'obra de teatre i pel·lícula titulada "Gas Light" (A la recerca del foc), on el marit manipulava deliberadament a la seva esposa fent-la creure que estava perdent el seny en fer coses subtils com atenuar les llums a la casa i després negar que alguna cosa hagués canviat.

El gaslighting implica una sèrie de tàctiques i comportaments manipuladors que soscaven la confiança i l'autoestima de la persona. Algunes de les estratègies comunes usades, inclouen la negació d'esdeveniments o experiències que realment van ocórrer, la creació de dubtes constants i la distorsió de la realitat perquè la persona se senti insegura i confosa.

L'objectiu final del gaslightingés exercir control i poder sobre la persona manipulada, fent-la dependent del manipulador i minant la seva confiança en si mateixa. Pot ocórrer en relacions personals, com en parelles o famílies, així com en entorns laborals o polítics.

És important destacar que el gaslighting és una forma d'abús emocional i psicològic, i pot tenir conseqüències greus per a la salut mental i emocional de la persona afectada. Reconèixer els signes de gaslighting i buscar suport són passos fonamentals per a contrarestar aquesta forma de manipulació.