Figueres multiplica els controls per acabar amb les rates

L'Ajuntament ha atès les queixes de veïns per la presència dels rosegadors muntant dispositius especials

També s'actua a la riera Galligans i en solars abandonats que són focus de conflicte

Un tècnic en un dels punts del dispositiu.

Un tècnic en un dels punts del dispositiu. / Ajuntament de Figueres

Carme Vilà

Carme Vilà

L'Ajuntament de Figueres ha multiplicat les accions per tal d'acabar amb la presència de rates a diferents punts de la ciutat.

Amb la mesura atén les queixes de veïns que s'han fet arribar per la presència de rosegadors portant a terme dispositius especials.

Actualment, es gestionen 20 punts de control amb el servei de control de plagues urbanes.

Cada avís que es rep es gestiona fent un control de sis setmanes en embornals i clavegueres de la zona.

També s’actua a la riera Galligans i en solars abandonats de Figueres que provoquen el focus del conflicte.

Control i seguiment

L'Ajuntament ha explicat que quan el Servei de Control de Plagues Urbanes reben l’avís, es fa una actuació in situ per confirmar la presència de rates i en quins punts. Un cop es detecta la seva presència, es posa el producte adequat i es fa el seguiment pertinent, de sis setmanes, per comprovar que no n’hi tornin a haver.

L’objectiu d’aquesta intensificació dels dispositius, segons les fonts municipals, és "controlar la presència de rates al carrer i donar resposta als avisos que s’han rebut per part de ciutadans de la presència de rosegadors a determinades zones de la ciutat". 

L'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, se'n fa ressò a les xarxes.

El Servei de Control de Plagues Urbanes actua també amb el control de coloms, estornells, rates i paneroles i es gestiona des de l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Figueres

La presència de certs animals que es converteixen en plaga és un tema recurrent. Els coloms i les rates han estat des de fa anys els que han portat a anar introduint sistemes per frenar-los. Però també hi ha actuacions per estornells durant l'època que arriben i paneroles.

Des del web municipal, l'Ajuntament informa de la situació i dels perjudicis que causen aquests animals: la transmissió de malalties; els danys a les construccions i a les infraestructures humanes, i els efectes negatius per al benestar humà com les molèsties pel soroll o excrements.

Els motius per a la proliferació són diversos, però en general la ciutat, amb una temperatura més alta, i amb baixa presència dels seus depredadors es converteix en un bon hàbitat.

Sistemes de control

Des de l'Ajuntament informen que fa uns anys, "bàsicament les plagues urbanes es controlaven mitjançant l'ús de plaguicides, però s'ha vist que aquests, són tòxics i perillosos per a les persones, la resta d'éssers vius i per l'ecosistema en general". És per aquest motiu, que "actualment s'està duent a terme a la ciutat un control integrat de plagues". Aquest tipus de control, consisteix a reduir les espècies plaga, per sota del llindar de tolerància, niell per sota del qual l'espècie no provoca danys econòmics, en la salut o en la qualitat de vida de les persones.

Als edificis públics es porta a terme una desratització i una desinsectació, bàsicament. Però perquè sigui efectiu han de portar a terme una revisió periòdica i un manteniment de les trampes i reubicació d'aquestes sí que és necessari. Els plaguicides només s'apliquen quan és necessari, i quan aquest s'aplica, es tria el menys tòxic, el més específic i amb la menor quantitat possible. 

Un tècnic fent el control de plagues.

Un tècnic fent el control de plagues. / Ajuntament de Figueres