Continua el malson de l’ascensor que uneix Vista Alegre amb les Pedreres

Des que es va instal·lar el 2016 ha patit avaries i actes incívics i ara està tacant fins demà, quan la companyia el podrà arreglar de nou

En aquesta nova avaria dues persones van quedar tancades a l’ascensor i una porta va ser forçada

L’acensor que connecta el barri de Carme-Vista Alegre amb el de les Pedreres-Fora Muralla.

L’acensor que connecta el barri de Carme-Vista Alegre amb el de les Pedreres-Fora Muralla. / MARC MARTI FONT

La història interminable. Un cop més, l’ascensor que connecta el barri del Carme-Vista Alegre amb el de les Pedreres-Fora Muralla de Girona està espatllat, un fet que s’ha donat un munt d’ocasions des que es va instal·lar l’any 2016. Aquesta vegada, porta avariat des de dimecres i durant aquests últims dies ha anat funcionat a batzegades fins que diumenge a la tarda es va decidir tancar definitivament fins que l’empresa encarregada pugui arreglar els desperfectes. Serà demà quan aquesta companyia podrà disposar del mòdul que li fa falta per poder solucionar els problemes.

El regidor de Gestió de Recursos i Atenció a la Ciutadania, Sergi Font, juntament amb el regidor de barri, Quim Ayats han fet el seguiment durant aquests dies. Font ha anat explicant a través de les xarxes socials el periple de l’ascensor durant els últims dies. La història va començar dimecres a la tarda quan «ens van avisar que no funcionava». Per això, dijous matí hi va anar l’empresa de manteniment a arreglar-ho.

No seria l’única vegada que l’empresa hi hauria d’anar. «Divendres nit tornava a estar espatllat», detalla Font. Així, dissabte matí, la companyia, va haver de tornar a mirar que era el que fallava. Va funcionar fins diumenge matí, quan es va tornar a espatllar. Aquesta vegada, dues persones van quedar tancades a dins l’ascensor durant un quart d’hora. «Per sort, ha sigut l’espant i prou, i han pogut sortir sense problemes», afirma Font.

L’ascensor es va poder fer servir amb normalitat durant la resta del matí. En una jornada on potser s’utilitza més que de costum, ja que molts veïns aprofiten l’ascensor per pujar fins a l’escola Annexa, que diumenge era una de les seus electorals de la ciutat per les eleccions generals. Durant tot el matí va funcionar amb normalitat fins que a dos quarts de quatre de la tarda va deixar de funcionar. L’empresa, de nou, va haver de reparar l’avaria.

Tot i així, l’empresa ja va afirmar que «necessitava un mòdul» que no disposava en aquell moment, però que «ja ha encarregat». «Estem fent el seguiment per aconseguir que tingui un funcionament normal. Anirem seguint les reparacions fins que funcioni», redactava el regidor a Twitter. Però a dos quarts de vuit del vespre hi va haver una nova avaria i «una porta forçada», el que va fer tancar definitivament l’ascensor «fins dimecres que es podrà arreglar tot». «Som conscients de les molèsties que pot suposar. Necessitem solucions que durin», acabava assenyalant Font.  

Múltipes avaries i actes incívics

L’ascensor es va instal·lar el 2016 per poder connectar millor els barris de Carme-Vista Alegre i es Pedreres-Fora Muralla. I és que entre un punt i un altre hi ha 16 metres de desnivell, una alçada que dificulta l’accés a les persones amb una mobilitat més reduïda. Sobretot, els dies d’eleccions -com el passat diumenge-, quan els veïns que viuen a la part més baixa han d’anar a votar a l’escola Annexa, la part més elevada.

Al costat de l’ascensor, situat al passeig dels Picapedrers, hi ha unes escales que connecten el Parc de Vista Alegre amb el barri de les Pedreres just al punt on hi ha l’Institut Jaume Vicenç Vives. Una altra alternativa és fer una volta per arribar al carrer d’Isabel la Catòlica, que té cert pendent i persones amb més dificultats per caminar els costa més.

L’aparell ha anat fent la guitza des que es va instal·lar, però les avaries constants no han estat l’únic problema que ha tingut l’ascensor al llarg dels anys. També s’han denunciat diferents actes vandàlics, que han fet que no funcionés perquè s’havia de reparar, fos perquè la porta estava trencada o per algun vidre malmès.

De fet, l’Associació de Veïns de Carme-Vista Alegre va explicar a xarxes socials que «estem ben tips que no funcioni aquest ascensor». També preguntava si se sabia si havia estat una «bretolada, com passa sovint». No és el primer cop que els veïns es queixen del mal funcionament. Sergi Font va respondre que dissabte o diumenge havia estat una avaria, però acabava apuntant que «tot fa pensar que dijous també era una avaria, però no hi ha cap certesa». Un d’aquests actes incívics va acabar amb un menor condemnat a 40 hores de prestacions en servei a la comunitat i indemnitzar l’Ajuntament de Girona amb gairebé 400 euros per fer malbé l’ascensor.