Si uses emojis tens una edat: els adolescents ja no posen emoticones a les converses

Tanta és la diferència que, segons l'estudi, els joves s'intercanvien prop del 83% de text pur, mentre que els adults només el 40%

Utilitzar emojis en les converses

Utilitzar emojis en les converses

Redacció

Els emojis han passat de moda per als adolescents, que en prescindeixen en les converses, i han passat a formar part, únicament, del llenguatge "adult" a les xarxes socials, segons les conclusions d'un recent estudi desenvolupat per Carmen Pérez Sabater, professora del departament de Lingüística Aplicada de la Universitat Politècnica de València (UPV).

La investigadora va comparar l'ús dels emojis entre adults i adolescents en missatges de conversa. Per això, va analitzar gairebé 103.000 missatges de WhatsApp i prop de mig milió de paraules, i va concloure que l'ús d'emojis entre joves -amb edats compreses entre els 12 i els 16 anys- és residual, tant en converses en grup com individuals.

Als seus missatges de WhatsApp predomina el text -el 79% dels missatges analitzats només contenien text- i, un 19%, exclusivament, eren àudios i vídeos (continguts multimèdia). Aquesta especialista conclou que "els joves sempre es volen distingir i l'absència d'emojis és simplement una mena de protesta o reacció davant dels milions d'aquestes icones que usen els pares. És la seva manera de diferenciar-se".

"Evitar el silenci"

Per contra, els adults inclouen els emojis molt més sovint, especialment quan interactuen en grups d'amics. De fet, un 23% dels seus missatges estan formats només per emojis i un 14% per text i emojis.

"Els adults els inclouen amb l'objectiu de mostrar afectivitat en les comunicacions i evitar el silenci, perquè són elements que es tenen a mà per reaccionar ràpidament davant d'un vídeo o un meme enviat al grup i així reconèixer l'esforç que ha fet per mantenir actiu el xat i la relació entre els seus membres", declara Pérez.

Tanta és la diferència que, segons l'estudi, els joves s'intercanvien prop del 83% de text pur, mentre que els adults només el 40%. Segons destaca la investigadora de la UPV, aquestes dades contradiuen resultats d'estudis previs realitzats per altres autors, en què s'indicava que els joves usen més elements gràfics en les comunicacions a causa del "caràcter innovador" de les seves interaccions. No obstant això, ara sembla que l'innovador és no fer-los servir.

WhatsApp

WhatsApp / @freepik

Més 'stickers'

Per als joves, subratlla l'autora de l'estudi, "les caretes grogues no són res de nou, quan van començar a fer servir els seus mòbils ja hi eren, els fan servir els seus pares i la gent gran, però no són el seu. Per ells, els emojis són elements que subratllen l'afectivitat envers les persones del seu entorn, però no calen quan es comuniquen amb aquestes persones”.

Així i tot, també hi ha diferències entre els mateixos joves, ja que, segons Pérez, els nois són més innovadors en, per exemple, la creació d''stickers' perquè volen "presumir de les seves habilitats en la tecnologia". En canvi, les noies utilitzen missatges més llargs i colorits que els nois, que van “al gra”. De fet, els nois han arribat a afirmar que només utilitzen emoticones "per parlar amb les noies" o "perquè la meva xicota m'ho demana".

Producte de la pandèmia

Una altra qüestió sobre la qual posa el focus la investigadora és que a l'hora de comunicar-se, els joves recorren al dispositiu electrònic i al xat, encara que estiguin físicament a prop. "Això pot ser producte del que han patit durant la pandèmia, perquè en els seus moments de desenvolupament social han estat tancats molt de temps i la manera de comunicar-se era mitjançant dispositius mòbils".

Pandèmia i mòbils

Pandèmia i mòbils / @freepik

Per a Pérez, això no és necessàriament una cosa negativa, sinó que és "una altra manera de comunicar-se" i rebutja l'"alarmisme per part dels pares". "No hem de veure això des del nostre punt de vista d'adults. Ells no han tingut cap altre remei". A parer seu, aquesta forma de comunicació pot ser perjudicial, únicament, si els adolescents no arriben a adoptar la forma de comunicació personal, "que la majoria sí que practica".

Intromissió a la intimitat

Una altra de les diferències en les comunicacions dels actuals adolescents és que "per a ells trucar és una intromissió en la intimitat", per això acostumen a tenir el telèfon en silenci. "Molts diuen que no tenen comunicació, però és clar que la tenen, fins i tot, més que nosaltres, però és una altra manera diferent i cal acceptar-ho i entendre-ho", assenyala la investigadora.

L'autora creu que observant aquests comportaments comunicatius dels joves “podem fer-nos una idea de com serà la comunicació digital els pròxims anys: més multimodal, però amb menys caretes grogues”.